El Port de Barcelona promou un projecte per conèixer els residus marins que recullen els pescadors

L’Agència de Residus de Catalunya, la Confraria de Pescadors de Barcelona i el Port de Barcelona han engegat el projecte Marviva, una iniciativa per caracteritzar les escombraries marines que els pescadors recullen en les seves xarxes durant una jornada de feina. Durant un any, 12 embarcacions d’arrossegament de la Confraria de Pescadors dipositaran les escombraries marines cadascuna en un contenidor, el contingut del qual es procedirà a pesar, quantificar, fotografiar i classificar. Posteriorment, els residus ja caracteritzats es gestionaran separadament, prioritzant-ne la valorització.

L’objectiu del projecte és conèixer el tipus, les característiques i també l’origen d’aquesta contaminació, i sensibilitzar el públic en general, i els pescadors en particular, sobre aquesta problemàtica. El projecte es realitza com a prova pilot al Port de Barcelona però es vol reproduir a la resta de ports pesquers de Catalunya amb l’objectiu d’establir rutines de col·laboració entre els pescadors professionals i el personal portuari de municipis costaners que s’encarreguen de la gestió dels residus.

Les escombraries marines són una gran amenaça per a la vida marina, la pesca comercial, el turisme i el transport marítim ja que poden tenir conseqüències com la degradació de la qualitat de les aigües, que n’afecta la fauna i la flora; la disminució de les captures de pesca; la introducció dels contaminants en tota la cadena tròfica; l’impacte en la imatge de les zones turístiques i l’augment de les despeses de neteja d’aigües dels municipis costaners.

Amb el projecte Marviva es persegueixen beneficis sobre quatre àmbits principals: el medi ambient, amb la reducció de l’impacte de les deixalles sobre la fauna marina; la salut i la seguretat, amb una millor qualitat de les aigües que eviti riscos en els banyistes, però també en la navegació gràcies a la disminució d’escombraries marines; l’economia, amb la reducció embarcacions, com també el temps que es dedica a la neteja i el manteniment de les xarxes, i la reducció dels costos de les autoritats locals per netejar les platges i els sòlids flotants; i el turisme, ja que la neteja de platges, aigües costaneres i fons marins poden fer augmentar les visites i els ingressos del sector.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.