El projecte Insermar forma en el manteniment d’embarcacions a persones en risc d’exclusió social

El Grup CARES, la Federació Catalana de Vela i la UVic-UCC han signat un conveni per a desenvolupar un programa de capacitació professional i inserció laboral dirigit a joves

D’esquerra a dreta: Helena Borbón, administradora de l’Empresa d’Inserció CODEC (Fundació CARES); Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona i del Grup CARES; Josep-Eladi Baños, rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya; i Xavier Torres, president de la Federació Catalana de Vela

L’Empresa d’Inserció CODEC, empresa social que treballa per procurar treball digne per a persones en situació o risc d’exclusió social i que pertany al Grup CARES; la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC); i la Federació Catalana de Vela han signat un conveni per a desenvolupar i posar en marxa el projecte Insermar, que té l’objectiu de formar professionalment a joves en risc d’exclusió social en la navegació a vela i el manteniment d’embarcacions.

El conveni, signat per Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona i del Grup CARES; Helena Borbón, administradora de l’Empresa d’Inserció CODEC (Fundació CARES); Xavier Torres, president de la Federació Catalana de Vela; i Josep-Eladi Baños, rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, permet sumar el coneixement i els recursos d’aquestes entitats per a desenvolupar un programa que dóna resposta a les necessitats professionals del sector de la vela i propicia la inserció laboral.

El projecte Insermar s’ha iniciat amb 12 joves d’entre 18 i 25 anys que realitzen una formació en navegació, coneixement del món de la vela i manteniment de les naus que sumarà més de 325 hores. Durant el desenvolupament del projecte, entre el setembre del 2018 i el juliol del 2020, es realitza un seguiment continuat al lloc de formació orientat a garantir que els alumnes adquireixin els coneixements i els hàbits laborals necessaris que facilitin la seva inserció en una empresa del sector.

Per la seva banda, la  Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, conjuntament amb CODEC, realitza una recerca durant tot els procés de formació i inserció laboral destinada a analitzar com el projecte Insermar ajuda a millorar l’autoestima i la satisfacció en la recerca de feina, i a avaluar l’ocupabilitat dels participants als 6 i 12 mesos de la seva finalització.

“Amb aquest conveni fem passes conjuntes per desenvolupar un model i per ampliar la proposta a altres beneficiaris. Ara són 12 els joves que se’n beneficien, però la nostra ambició és que aquest pilot pugui anar més enllà i sigui reproduïble en altres àmbits”, ha declarat la presidenta del Port de Barcelona i del Grup CARES, Mercè Conesa.

Per la seva banda, el rector Josep-Eladi Baños ha afirmat “La tasca que ha de dur a terme el grup de recerca es justifica per la necessitat de conèixer el impacte dels projectes d’inserció laboral entre els usuaris. La literatura científica reporta molts estudis descriptius, però no de recerca. L’objectiu és captar la realitat social i cultural d’un grup determinat”, ha afegit el rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. El president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, ha declarat: “La Federació Catalana té la responsabilitat de formar navegants i, sobretot, persones mitjançant tots els valors implícits en l’esport de la vela”. “Amb aquesta aliança amb el Grup CARES i la UVIC-UCC, s’ha trobat l’excel·lència per poder contribuir a que tot aquest col·lectiu de joves tinguin les capacitats i les oportunitats necessàries per entrar al mercat laboral”. El president de la Federació ha afegit que Insermar “és molt més que una primera aproximació al món nàutic, és l’inici d’una relació per a tota la vida amb el mar”. Insermar té un referent: el projecte Inservela -també promogut per la Federació Catalana de Vela- en marxa des del 2013 i que ha comptat amb més de 100 participants, molts dels quals han aconseguit treballs com a monitors en diferents clubs nàutics i centres de vela de Catalunya. Mentre que Inservela està orientat a la formació de monitors d’esports nàutics, Insermar focalitza la formació en el manteniment de les naus.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.