Una cooperativa construirà 32 habitatges en el Prat Vermell

Els habitants podran viure des de 50 a 100 anys a un preu inferior al de mercat, però sense ser-ne propietaris.

La bombolla immobiliària que viu Barcelona, pressiona les famílies i les administracions públiques per donar resposta a un problema que s’ha convertit en un veritable desafiament. Disposar d’un habitatge digne on poder fer un ús sostenible dels recursos, en comunitat i a un preu assequible és cada vegada més difícil de trobar. Per això, en les últimes dècades han sorgit iniciatives que promouen alternatives.

Una d’aquestes iniciatives són els cohabitatges o cohousing. Una modalitat d’accés a l’habitatge que permet que una comunitat de persones puguin viure en un edifici per un termini de temps ampli, de 50 a 100 anys, a un preu inferior al del mercat. No obstant, sense ser-ne propietaris o arrendadors de l’habitatge. Els habitants podran disposar sempre de la llar, però la propietat pertanyerà a la cooperativa corresponent i el sòl mai deixarà de ser públic, evitant així que es pugui especular amb ell.

Amb la modalitat dels cohabitatges es busca promoure, entre d’altres, la vida en comunitat. Per aquest motiu, els residents defineixen el seu propi model de convivència i la presa de decisions es fa de manera participativa. L’ús compartit d’infraestructures bàsiques és una altra característica del cohousing, mitjançant la qual s’obtenen beneficis socials, econòmics i mediambientals.

La construcció d’un cohabitatge al barri és el nou projecte de la cooperativa Llar Jove, que ja ha signat la cessió per a posar-lo en marxa. Els habitatges se situaran a la cantonada entre els carrers  Ulldecona i Sovelles (la numeració 26-28 i 98 d’Ulldecona). Les obres començaran l’any 2019 i està previst que al desembre del 2020 els habitatges puguin ser adjudicats. Es composen de 32 habitatges potencials, d’1, 2 o 3 dormitoris, amb variacions a la resta d’habitacions dels pisos. Constarà d’espais verds a la planta baixa i en la coberta i no es preveu espai d’aparcament. Aquest és el projecte inicial, malgrat que encara pot patir algunes variacions.

“L’edifici resol la cantonada on s’implanta buidant el seu centre i generant una barra de tres habitatges i vuit alçades a una banda i dos habitatges i quatre alçades a l’altra. El buidat central garanteix la ventilació i l’assolellat òptim dels habitatges, i alhora recull els espais de circulació, relació i apropiació”, explica un document de presentació del projecte.

El model de cohabitatges aposta per la gestió sostenible. Els habitatges d’Ulldecona disposaran d’especificitats que permetran estalviar i fer un millor ús dels recursos. S’estudiarà la possibilitat de connectar l’edifici a la xarxa existent al barri, Ecoenergies, de distribució de calor i fred a partir d’energies renovables i residuals. La ventilació creuada és una altra estratègia, la qual permetrà la major penetració possible de la radiació solar i l’ús de tecnologia LED per prolongar la vida útil dels llums.

També es pretén reduir un 25% el consum d’aigua respecte d’un edifici convencional mitjançant sistemes de baix cabal d’aigua, sistemes de descàrrega de doble escolament o temporitzadors a les aixetes, entre d’altres. La idea és que la companyia corresponent pugui facturar només amb un comptador per optimitzar la gestió energètica i aconseguir així tarifes més avantatjoses per als habitants.

Els requisits per ser-ne resident i participar de la cooperativa són, d’entrada, estar empadronat a la ciutat de Barcelona i ser major d’edat o menor emancipat. És imprescindible tenir necessitat d’habitatge, ja sigui perquè no es té cap o perquè no es té un d’adequat. En relació a la situació econòmica de la persona, s’establiran uns ingressos màxims. També hi ha una quota inicial que ronda de 23 mil fins a 35 mil euros, depenent del tipus de pis que es triï. De moment la cooperativa ja té set socis.

El model de cohabitatge no hi serà només a la Marina, sinó que en podrem trobar també a altres districtes de Barcelona, com Ciutat Vella, Sant Martí i Nou Barris. Els solars corresponents es van adjudicar a partir d’un concurs públic que l’Ajuntament va treure el passat mes d’octubre, on van participar diverses cooperatives. En total, es crearan 144 nous habitatges en set espais diferents de la ciutat.

A diferència d’Espanya, el cohabitatge és una modalitat estesa a l’estranger. Països com Estats Units, Canadà, Regne Unit, Alemanya, Holanda, Àustria o Dinamarca, que n’és la pionera,   disposen de nombrosos terrenys destinats a la creació d’aquest tipus d’habitatge. El cohousing es troba en procés d’expansió i, degut al seu èxit i la seva eficàcia provada, es preveu que sigui llarg.

Les tipologies d’habitatges, les quantitats disponibles, les mides i el preu són els següents:

Tipus d’habitatge Sòl Útil Quota Inicial Estimada Quota mensual estimada Unitats Totals
1 dormitori 43,14 m2 23.664€ 285€ 4
2 dormitoris 57,16 m2 29.340€ 375€ 4
3 dormitoris 79,97 m2 43.050€ 520€ 8
3 dormitoris 77,48 m2 37.567€ 505€ 8
2 dormitoris + 1 70,13 m2 35.592€ 460€ 8
        32 habitatges

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.