L’espai Bàrkeno (Passeig de la Zona Franca, 56, segon pis) oferirà del 6 de juliol al 14 de juliol un curs de guiatge i interpretació del medi natural i cultural de la muntanya de Montjuïc que busca “acostar l’espai naturalístic als barris de muntanya” segons ha explicat la tècnica de gestió de Comerç, Turisme, Promoció Econòmica del districte de Sants-Montjuïc, Neus Tormo.
Les persones més grans de 18 anys que es trobin en situació d’atur o estiguin estudiant i no trobin feina, es podran beneficiar d’aquest programa, que constarà de tres parts; formació en guiatge i eines d’interpretació de la natura; context històric i social de la muntanya de Montjuïc; i orientació laboral i recursos formatius. “Es tracta d’una activitat innovadora que vol acostar el context professional del guiatge de la natura i fomentar l’ocupació” apunta Tormo.
La formació, organitzada pel mateix districte amb la col·laboració de Barcelona Activa, el Centre d’Estudis Montjuïc i l’empresa de guiatge Naturalwalks, dona resposta a les propostes consignades al Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE), el Pla Estratègic de Turisme i el Pla de Barris de la Marina.
“Els barris de muntanya han viscut d’esquena a la muntanya”
Aquesta proposta, afirma Tormo, és un curs formatiu de guies que serveix per a acostar la muntanya i els seus recursos històrics i naturals als barris. La muntanya de Montjuïc ha tingut un paper molt important a nivell turístic, entès pels operadors pel seu paper museístic i esportiu. “Pel que fa a la ciutadania Montjuïc ha tingut un paper menys important i el que volem intentar és acostar aquest coneixement des del seu punt de vista fauna i flora i evolutiu – la seva història arrelada als barris com el Poble Sec, Font de la Guatlla o la Marina-“, afegeix “ens interessa que el jovent obtinguin més coneixement del territori i assimilar aquest coneixement i poder-ho divulgar”.
La creació d’aquest curs, explica Tormo, inclou a més una part d’orientació i inserció laboral que l’apropa Barcelona Activa, “és cert que l’endemà del curs no tinguis feina, però els coneixements adquirits poden servir per a despendre una vocació com a guia i podria aparèixer una ocupació, però també ajuda a incentivar l’activació” de fet, ens explica Tormo que la part dirigida per Barcelona activa ajudarà als estudiants a introduir-se al sistema per poder trobar feina, així com preparar-los per una possible sortida laboral. “Hem volgut incloure a aquest curs persones irregulars que d’altres vies se’ls negaria la formació del SOC” reconeix que les persones amb situació irregular al nostre país poden participar en aquest projecte i que en aquesta primera edició hi beneficiaran dos alumnes en aquesta situació, en un total de 12 alumnes procedent de diferents entitats del barri de la Marina.
Actualment el nostre barri es mou sobre un 4% de població amb estudis superiors – així ho indicava la regidora del districte Laura Pérez a la roda de premsa del Pla de Barris a la Marina-, una data que preocupa l’administració i que situa als nostres veïns i veïnes en major facilitat als índexs d’atur i dificultat ocupacional, amb tot,
[…] districte de Sants-Montjuïc ha realitzat un projecte formatiu de guies naturals, és a dir, formar joves disposats a fer de guies per la natura del barri. Malgrat que el curs ja […]