Xarxes, salut mental i equilibri social

Com a consumidora fidel de les xarxes socials i nascuda a la generació digital, puc afirmar que l’impacte de les xarxes sobre la nostra salut mental no és gens generosa, sinó més aviat a l’inrevés.

Segons l’article de FAROS Sant Joan de Déu (2021), l’índex d’augment del trastorn d’ansietat i depressió puja fins al 70% entre els joves que consumeixen xarxes socials. Per a més inri, la ràpida i constant difusió a xarxes sobre cossos, físics perfectes i rutines i dietes milagroses, fomenten el desenvolupament de trastorns de la conducta alimentària dels usuaris i usuàries més joves de la xarxa. De segur que mirant Instagram o TikTok t’has comparat amb noies o nois respecte al teu físic. Tot i ser inevitable aquesta constant comparació amb les altres persones, el fet de passar tant de temps a xarxes socials que mostren només la part positiva i feliç dels altres, fa que idealitzis una realitat fictícia que no es correspon amb la vida o el cos real d’aquella persona.

Com a experiència personal i persona que ha patit i encara lluita contra l’anorèxia nerviosa, compartiré que la primera pauta i primer pas que em va dir la meva psiquiatra abans de començar la teràpia a l’hospital, va ser “deixa de seguir a totes les influencers, o millor, treu-te les xarxes socials un temps”. Però, com podem culpar a les xarxes socials per situacions com aquestes, si som nosaltres mateixos qui fomentem aquest tipus de contingut? Aquesta frustració i ansietat, neix de la nostra constant afició per saber si la vida dels altres és millor que la nostra.

Però no és tot negatiu; les xarxes socials ens han obert un món de recerca personal, de contacte social i d’aprenentatge constant. El problema no són les xarxes en si, sinó l’ús que en fem d’aquestes i el temps que les dediquem.

Noemí Martínez Retamero

SDJ Química

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.