Existeix una altra manera de fer i entendre l’economia, és el que es coneix com Economia Social i Solidària (ESS). Està formada per cooperatives que es basen en els valors de la col·laboració i l’autogestió per tal de proporcionar serveis equitatius i productes respectuosos amb el medi ambient. El seu objectiu principal és satisfer les demandes de les persones per sobre dels beneficis.
La Marina compta amb algunes iniciatives d’economia social i solidaria, entre les que destaca CoopEduca, una cooperativa d’ensenyament. El projecte es va crear l’any 2014 per quatre persones que estaven a l’atur amb la intenció d’oferir un servei al barri de reforç escolar.
L’Ateneu l’Engranatge, cedeix part del seu espai a la cooperativa perquè puguin desenvolupar les activitats. Actualment està format per uns 8 professors que donen classes particulars, tant individuals com col·lectives, a estudiants de primària, secundària o fins i tot batxillerat i FP. Des de la cooperativa manifesten que sempre intenten que els preus siguin accessibles per tothom i disposen de diverses tarifes. Els preus van des dels nou euros fins els 7.25, depenent si es tracta d’una classe individual o col·lectiva, amb un màxim de tres alumnes. El reforç normalment es realitza durant les tardes, però hi ha flexibilitat d’horaris per adaptar-se a les necessitats dels estudiants.
A més a més, des de l’Engranatge també participen amb altres projectes d’economia social i solidària d’altres barris com seria el cas de l’Economat social o l’Aula d’Idiomes.
Per una banda, l’Economat social del barri de Sants és una cooperativa de consum que ven productes ecològics i de proximitat a un preu molt semblant al del mercat. Des de fa una any que s’ha arribat a un acord perquè la gent de Zona Franca que sigui pugui comprar els productes a una pàgina web i anar-los a recollir a l’ Ateneu del barri. Aquesta iniciativa dona una solució davant de la dificultat de trobar botigues dedicades a la venda de productes ecològics al barri.
Per una altra banda, l’aula d’idiomes que ells mateixos a la seva pàgina web es defineixen com “un projecte lingüístic cooperatiu que combina l’aprenentatge de llengües amb la crítica i la reflexió”. Es realitza en col·laboració amb l’Associació Roig Cultura, a l’Ateneu Roig de Gràcia i ofereixen tallers en 11 llengües diferents (alemany, anglès, àrab, castellà, català, euskera, francès, gallec, italià, occità i portuguès). Actualment es treballa perquè el projecte tingui presència al barri, pel que s’ha d’aconseguir que grups d’un mínim de quatre persones reclamin l’activitat.
Fira de projectes cooperatius a La Marina
L’Ateneu Engranatge organitzarà una fira en la que participaran projectes cooperatius a La Plaça de La Marina el 26 de maig per tal de visibilitzar i desenvolupar l’economia social i solidària al barri. La intenció és que els diferents projectes estiguin en contacte entre ells i es coneguin i també que la gent vegi que el model cooperatiu funciona, és real i que a més crea llocs de treball, va emfatitzar, Xavier González, membre de l’entitat i un dels responsable de l’organització.