El Port de Barcelona obre el Nou Passeig del Trencaones i genera 36.000 m2 nous d’espai públic

L’àmbit d’ús ciutadà es completa amb l’ampliació de la Rosa dels Vents i amb les noves àrees públiques que s’obriran al voltant de la Marina Vela

El Port de Barcelona ha inaugurat el Nou Passeig del Trencaones i tot un conjunt d’espais públics generats al voltant de la Marina Vela, la nova instal·lació per a embarcacions esportives i de lleure ubicada a la Nova Bocana (Port Vell). En total, el Nou Passeig del Trencaones i la resta d’àmbits que avui es posen en servei, sumen 36.481 metres quadrats d’espai d’ús públic i ciutadà. L’acte ha estat encapçalat per la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, i ha comptat amb la participació de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, entre d’altres autoritats.

El desenvolupament d’aquest conjunt d’espais ha estat possible gràcies a la col·laboració públic-privada entre el Port de Barcelona, que ha planificat i concessionat aquest àmbit per un període de 35 anys, i la companyia Marina Vela (adjudicatària de la concessió), que ha invertit un total de 30 milions d’euros en la instal·lació esportiva i en l’execució dels espais adjacents.

El Nou Passeig del Trencaones, amb 400 metres de longitud i 4.920 metres quadrats de superfície, dona continuïtat al Passeig Marítim i recupera el vincle amb el barri de La Barceloneta que en el passat tenia l’històric ‘Rompeolas’. Està construït sobre l’espatller del dic de l’Est amb un banc de doble ús, ja que és un element de mobiliari urbà i, alhora, protegeix contra els embats de l’onatge. El Nou Passeig del Trencaones, que esdevé el passeig més sud-oriental de la ciutat, acaba amb un mirador amb grades, amb unes vistes úniques sobre la Mediterrània.

Els nous espais públics es completen amb altres equipaments clau, com ara l’ampliació de la Plaça Rosa dels Vents i els molls de la Marina Vela, un equipament innovador i construït amb estrictes criteris mediambientals que inclou una marina seca robotitzada única a Europa.

Una plaça d’1,2 hectàrees amb vistes excepcionals

Així, la plaça Rosa dels Vents ha multiplicat per dos la seva superfície original, amb 6.400 metres quadrats addicionals, fins a conformar una gran plaça d’1,2 hectàrees amb vistes de 360 graus sobre l’entorn. Un element destacat d’aquest espai serà l’Edicle, des del qual es podran observar els moviments automatitzats de la marina seca. La plaça també acull un rellotge de sol, obra de Rafael Soler Gayà.

A la Marina Vela, els molls i la plaça Central de la instal·lació seran accessibles en horari diürn, fet que aporta 25.167 metres quadrats addicionals d’ús públic. La Marina Vela ofereix 134 amarratges a l’aigua i permet emmagatzemar a la marina seca 222 embarcacions de fins a 9 metres d’eslora i 4 tones de pes. Aquest sistema ha permès reduir el nombre d’amarraments a l’aigua i, per tant, ha reduït sensiblement la construcció de molls i pantalans, minimitzant la superfície de nova obra marítima i ampliant els espais destinats a ús ciutadà.

Aquesta instal·lació esportiva integra dos equipaments més d’ús públic: la base nàutica a Barcelona de la Creu Roja, amb un punt d’amarratge, i la base de pràctiques de la Facultat de Nàutica (UPC), amb 3 punts d’amarratge.

En una futura fase, l’àmbit de la Nova Bocana, inclourà la urbanització de nous espais, que sumaran 7.900 metres quadrats addicionals: la Rambla de la Marina i l’edifici Mirador PortaBarcelona, a més d’un projecte arquitectònic de tematització que permetrà rememorar l’antic trencaones des d’una perspectiva històrica i cultural.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.