Hi ha tradicions que mai no s’esborren, que es mantenen perennes al llarg dels anys. Una de les més arrelades a Catalunya són les havaneres, cant cubà nostàlgic, sensible i elegant que va fer-se molt popular a partir del segle XIX. Però no ens cal agafar la màquina del temps per viure’n l’esperit, ja que dissabte 4 de setembre les tindrem molt a prop gràcies a la Nit de l’Havanera, a les Fonts de Montjuïc.
Organitzada pel Grup Folk Montjuïc, enguany celebraran la trenta-unena edició amb la il·lusió de sempre però més ganes que mai, tenint en compte que l’any passat no es van poder reunir-hi i que enguany l’assistència serà de quasi la meitat (de 900 cadires a 500) i no es repartirà menjar ni rom cremat. De fet, tal com explica la Isabel Valiente, presidenta de l’associació Grup Folk Montjuïc, “encara que hi hagi normes, volem fer-ho, ja vindran temps millors”.
Assistència de diversos grups i un homenatge molt especial
La cita de 2021 portarà novament a les Fonts de Montjuïc la màgia de l’havanera. Els integrants del Grup Folk faran de mestres de la cerimònia a què han estat convidats diversos col·lectius, com l’Havaneres Montjuïc i Barca de mitjana.
El protagonista de l’edició d’enguany serà el grup l’Empordanet, encarregat d’homenatjar Càstor Pérez Diz, qui va ser pioner de l’havanera, pare de la Sílvia Pérez Cruz i un dels seus fundadors el 2003, en aquest ordre. Serà sens dubte un moment únic per a tots els amants d’aquest gènere musical.
“És l’acte principal de la nostra entitat”
Aquesta és la cantada d’havaneres gratuïta més gran que es fa a Barcelona. Motiu més que suficient per treure’n pit i presumir d’associació. En aquest sentit, la Isabel es mostra orgullosa del creixement de l’entitat: “Som un grup senzillet que ha estat capaç de fer un acte com aquest, que és el principal de la nostra entitat. Vam passar del barri de la Marina a la muntanya de Montjuïc”.
A la vegada, la presidenta apunta que això no hauria estat possible sense l’ajuda del Salvador Garcia, qui va lluitar molt des de Montjuïc Poètic perquè l’acte se celebrés a les Fonts. “Va ser l’autèntic cervell, qui ens va fer costat i a qui nosaltres hem recolzat”. Els avalen tres dècades a les espatlles del Grup Folk Montjuïc, i una gran quantitat d’homenatges fins i tot a Lisboa o a Toulouse.
Reclam a la gent jove
Segons ens expliquen tant la Isabel com el seu marit Rafael, company de colla, Catalunya té tres grans cantades d’havaneres: la de Palafrugell, la de la Barceloneta i la de Montjuïc. “La de Calella té la platja i la tradició, a la Barceloneta hi ha l’aroma de mar de la ciutat comtal. Però nosaltres tenim la muntanya, el Palau encès, els colors i les llums, l’aigua de les fonts, la música. És màgic”, comentava el Rafael amb un xic d’emoció.
Finalment, però, els integrants saben que el gènere de l’havanera es pot perdre, com totes les tradicions que el jovent no fa seves. Per això insisteixen que tots tenim la porta de Folk Montjuïc oberta. Per cantar, tocar instruments o el que convingui. Tot perquè aquesta essència arribi, com aquells pescadors del segle XIX, a bon port.