Salut emocional

Text: Cap La Marina

Quan parlem de salut o malaltia, el primer que ens ve al cap és la idea de benestar o malestar físic: un refredat, dolor, o una malaltia crònica, com la diabetis. No som conscients de la presència quotidiana de les emocions i amb prou feines sabem reconèixer la seva influència en la nostra salut global.

Què són les emocions?

Segons els experts, són reaccions psicofísiques a diversos estímuls que experimentem, moltes vegades de manera inconscient. Algunes han estat identificades com emocions bàsiques, entre elles, la por, la tristesa, el fàstic o la ira, però també l’alegria.

S’elaboren a la part més antiga i oculta del cervell, l’amígdala, situada al seu torn en el sistema límbic, en el nostre cervell més primitiu, el més instintiu i que més ens assembla a la resta dels animals. La nostra capacitat per gestionar-les i elaborar-les, influirà en que aconseguim mantenir o no una bona salut emocional, la qual influirà en la nostra millor o pitjor salut global.

Amb salut emocional ens referim a un benestar psicològic general. Com ens sentim amb nosaltres mateixos, la qualitat de les nostres relacions, la capacitat de gestionar les nostres pròpies emocions i com afrontem les dificultats del nostre dia a dia. És més que no patir ansietat o depressió.

Per mantenir, enfortir i millorar la nostra salut emocional és important prestar atenció a les nostres pròpies necessitats i sentiments i aprendre a expressar-los, relativitzar els problemes centrant-nos en les solucions, potenciar les relacions positives amb els altres, mantenir uns hàbits de vida saludables i utilitzar estratègies com la relaxació.

En definitiva, una bona cura de la nostra salut emocional, es vincula directament amb el desenvolupament d’una sana autoestima i autocura. No oblidem que nosaltres mateixos podem influir de manera positiva en ella i actuar per millorar-la tant com ens sigui possible.
S’ha escrit molt poc sobre el tema. Se sap que Darwin, el naturalista molt conegut per la seva obra “L’origen de les espècies”, també va escriure un llibre titulat “Les emocions en els animals i en l’home”, molt menys conegut. I d’això fa més d’un segle.

En el món modern i occidental, fa tot just 15 o 20 anys que hem començat a preocupar-nos pel tema. En el nostre àmbit, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma i altres entitats, com Sant Joan de Déu, han creat grups de treball i investigació permanents sobre les emocions.

…………………………………………………………………………………………………..
Per saber-ne més:

  • Canal Salut http://canalsalut.gencat.cat
  • Ministerio de Sanidad, Consumo i Bienestar Social https://www.mscbs.gob.es
  • Bisquerra, Rafael coordinador: Punset, Eduard; Mora, Francisco; García Navarro, Esther; et al (2011): Com educar les emocions? La intel·ligència emocional en la infància i l’adolescència. Fars. Sant Joan de Déu. Observatori de salut de la infància i de l’adolescència.
    Disponible a la web: www.faroshsjd.ne

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.