Era una freda tarda d’un dissabte, 14 de desembre. Un context idoni per impregnar-se al màxim de l’esperit nadalenc, que havia anat envaint progressivament el nostre voltant amb la instal·lació de les llums, els anuncis de televisió i les decoracions de comerços i negocis que s’omplen diàriament de persones comprant regals per familiars i coneguts.
Aquest és el millor resum del que són aquestes festes: reunió, amor, família i, en definitiva, màgia i alegria pels retrobaments. Tant és així que, a casa nostra, concretament al Jardí dels Drets Humans, els pessebres, que normalment decoren les estances dels domicilis, prenen vida. El de la Marina és un dels únics cinc pessebres vivents que es poden visitar a Barcelona, juntament amb els de Torre Baró, Navas, El Carmel i la Torre del Suro.
L’expectació, com de costum, era màxima. A la plaça de l’Orgull s’havia instal·lat el tradicional XMAS Market, organitzat per l’Associació de Comerciants de la Marina, amb desenes de quiosquets oferint tota mena de productes, mentre els més petits i les seves famílies feien cua per expressar els seus desitjos al Pare Noel. Acompanyat pels seus ajudants, escoltava atentament els somnis dels infants des de la seva caseta de fusta.
Al voltant, els visitants aprofitaven per fer les seves compres nadalenques a les guinguetes repartides per la plaça de l’Orgull. Mentrestant, xocolatada calenta i xurros en mà, centenars de persones feien cua a la porta del Jardí dels Drets Humans, al carrer Amnistia Internacional, esperant el seu torn per passejar pels carrerons aixecats entre les paradetes de filadores, ferreters, terrissers i fruiteres, amb l’estable de la Verge i el nen Jesús com a gran protagonista.
Aquest esdeveniment, liderat pel Centre Cultural Estrelles Altes, amb la col·laboració d’una cinquantena d’associacions de la Unió d’Entitats, guanya col·laboradors i visitants any rere any. En aquest sentit, Esther Recacha, membre de la mateixa entitat, va afirmar que més de 4.000 persones van visitar el pessebre durant les dues hores i mitja que va estar obert al públic.
La traca final de les festes va arribar el dissabte, 4 de gener, amb l’arribada de les Carteres Reials a la mateixa plaça de l’Orgull. Les emissàries de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient van atendre les peticions dels infants del barri, que van entregar les seves cartes a les bústies del seu rei preferit.
Entre elles, la de “Café con Qué”, un negoci ubicat a la carretera del Prat, número 40, que, regentada per la Neia, oferia delicioses galetes i pastissets als qui s’apropaven. “És el primer any que participem i estem molt contents amb el resultat, la gent està comprant molt. Tot el nostre producte és casolà i això és una gran oportunitat per recordar al veïnat la importància de consumir de proximitat. És essencial que entre tots ens ajudem i intentem apostar pel producte fet al barri”, va expressar la comerciant.
“Servim vi calent per intentar fer més amena la tarda als visitants, motiu pel qual fem una previsió del que necessitarem per abastir tothom. Una hora abans de tancar, ja ens havíem quedat sense”, va compartir Recacha al programa ‘Sintonia amb els barris’ de La Marina FM. Un èxit incontestable que anima als organitzadors a mantenir viva una tradició tan inusual a Barcelona, millorant-la i ampliant-la any rere any.