Pregó de la Festa Major de la Marina

El pregoner aplaudint la presidenta de la Unió d'Entitats, Rosalía Fernández. Foto: Josep Vicens

Caminante, son tus huellas
el camino y nada más;
Caminante, no hay camino,
se hace camino al andar.
Al andar se hace el camino,
y al volver la vista atrás
se ve la senda que nunca
se ha de volver a pisar.
Caminante no hay camino
sino estelas en la mar.

Antonio Machado

La Marina, un barri de barris

La Festa Major de la Marina és un espai dels qui vivim en diversos barris: Can Clos, Polvorí, Sant Cristòfol, Plus ultra, La Vinya, Illa Metalco, Eduard Aunós, Santiveri, el Passeig de la Zona Franca i els nous nuclis d’habitatges dels nostres nous veïns i veïnes que estan arribant al Prat Vermell.

Amb molts dels que sou aquí hem tingut lluites compartides, lluites comunitàries, projectes sorgits a l’abric de la nostra necessitat i perquè enteníem, i continuem en això, que el futur el construïm entre tots i entre totes, i el fem cada dia, esforçant-nos i donant el millor que tenim. El nostre temps, la nostra energia i les nostres capacitats al servei dels nostres veïns i veïnes.

Entitats i associacions de veïns i veïnes

Per això, vull fer valdre, molt especialment, el paper que tenen totes les associacions de veïns, de veïnes i les entitats culturals, esportives, recreatives i de comunicació que existeixen al barri. A la Marina, som una cinquantena, i estem organitzats i federats en la Unió d’Entitats de la Marina.

Un especial agraïment a la Unió d’Entitats pel treball que realitza per a fer possible aquestes festes i moltes altres activitats. Els últims anys, a més, hem viscut un relleu en algunes entitats i avui hi ha moltes veïnes dones implicades, compromeses i liderant aquests espais. Abans no tenien aquesta possibilitat. Avui, som un país i un barri millor amb elles al capdavant.

I és que la Marina és el que és: bonica, verda, lluminosa, acollidora… gràcies al treball que fan totes aquestes entitats, com també a tots els que van estar abans i els que vindran, als valors que representen i pels quals treballen altruistament.

I, siguem sincers, si avui hi ha una festa més, a part de les quals ja tenim en cada barri, és perquè ens va la marxa. Ai, quines festes ens hem muntat sempre al barri!

Les Festes Majors de la Marina, a diferència de la que es realitzen en cada barri, les entenem com l’espai compartit on enfortir-nos com un únic barri, una única comunitat. Unida i forta. Necessitem fer pinya per a poder avançar en els reptes i reivindicacions que tenim. I consolidar els valors democràtics que ens defineixen i que sempre ens han definit com a barri.

Valors del barri

Avui més que mai, és convenient recordar que som un barri eminentment de classe treballadora, construït des de la solidaritat, des de la lluita veïnal i des de la intel·ligència col·lectiva que sempre hem tingut, venint tots de diferents cultures i de diferents procedències.

Avui hem de reconèixer que el sacrifici de més d’una generació ha aconseguit que en l’actualitat un nombre important dels nostres veïns i veïnes siguin professionals: metgesses, arquitectes, periodistes, advocats, funcionaris, treballadores socials, escriptors…

Són els nostres fills, filles i nets.

Estimar la nostra diversitat

Deixeu-me saludar als nostres amics, veïns i veïnes de la comunitat gitana, la guineocatalana, la musulmana, els veïns i veïnes de la comunitat xinesa, també als veïns i veïnes de la comunitat llatinoamericana, a l’asiàtica. Per descomptat, en el barri també tenim persones italianes, portugueses, franceses… a tots els que sou part del barri, us volem dir benvinguts i benvingudes.

Tant de bo pugueu viure com ho hem fet nosaltres, preocupant-nos pel benestar del veí del costat i del conjunt del veïnat. Que el barri continuï sent casa nostra. Que el gaudim i el cuidem per igual, ja que els espais públics són una conquesta de tots, han costat i costen molt, i ens mereixem poder viure’ls, i gaudir-los. Cuidem-los.

Finalment, permeteu-me unes paraules de solidaritat activa amb el drama i la injustícia que sempre porten les guerres. La d’Ucraïna i el genocidi del poble palestí. El nostre cor està amb ells i la nostra repulsa més ferma contra la crueltat que pateixen.

I no vull acabar sense dir-vos que m’he sentit afalagat per la invitació a compartir aquest pregó.

Que visqui la festa, que visqui el ball, que visqui la treva d’aquests dies en què ens consentim menjar en grup, amb els amics, i en definitiva, veure’ns i passar-nos-ho bé amb els qui sentim el nostre com el millor barri del món, entre el mar i la muntanya de Montjuïc hi és la Marina. Gaudim-la i divertim-nos força!

Joan Antoni Reyes i Blanco
Barcelona, 14 de juny de 2024

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.