11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la nena en el món de la ciència

L’ONU va proclamar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la nena en el món de la ciència amb l’objectiu de trencar la bretxa de gènere existent a disciplines com la ciència, la tecnologia i les matemàtiques.

Marie Curie, tot i els obstacles, va ser la primera dona a obtenir el premi Nobel. En Física el 1903 i en Química el 1911. El seu èxit va obrir les portes a moltes dones que van lluitar per accedir a universitats i carreres científiques, però sempre ha estat un camí lent i difícil i els premis han anat caient en el gènere femení amb comptagotes. En el món de la Medicina i Fisiologia, el primer premi Nobel recollit per una dona va ser el 1947 per Terty Theresa Cori pel descobriment de la conversió catalítica del glucogen. 

Actualment, el sector sanitari està molt feminitzat i a Espanya podem posar el focus en dues brillants dones: Dolors Aleu i Riera i Isabel Zendal.

Dolors Aleu i Riera va ser la primera dona a assolir el títol de Medicina a Espanya. Filla d’un important polític català, anava a classes amb dos escortes i va haver d’esperar 3 anys després d’acabar la carrera per presentar-se a llicenciatura. El 1885 juntament amb Clotilde Cerdà i Bosch va crear  la “Academia de Ciencias, Artes y Oficios para la Mujer” on impartia classes d’higiene domèstica. Va ser autora de textos divulgatius i va advocar per abandonar la cotilla que oprimia el tòrax i afinava la cintura de les dones perquè dificultava la circulació sanguínia i provocava desmais. A més, va treballar exercint la ginecologia i medicina infantil i donant cobertura de manera altruista als nens de la “Casa de la Caridad”.  

D’altra banda, la dama de la vacuna, Isabel Zendal, va marxar amb una expedició cap a Amèrica el 1803 L’objectiu era cobrir tots els racons espanyols amb la vacuna de la verola. Zendal va ser una peça fonamental en la immunització de més de mig milió de persones així com de la creació d’equips de vacunació. De fet, va ser reconeguda per l’OMS com a la primera infermera de la història en missió internacional.

Les dones i nenes constitueixen la meitat de la població mundial i, per tant, la meitat del seu potencial. És necessari respectar els seus drets a l’educació i investigació en totes les disciplines de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Per la Ciència, doncs, on cadascú de nosaltres independentment del gènere puguem aportar el nostre granet de sorra i fer d’aquest, un món millor.

Mariam de la Poza, metgessa de família i comunitària del CAP doctor Carles Ribas.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.