Equipaments educatius, culturals i biblioteques, les demandes veïnals pels nous usos de la Fira

Marta Campos

Aquesta vegada, ha estat l’Espai de Bombers qui ha acollit la segons sessió sobre els equipaments en el marc del procés participatiu “Repensem l’espai firal de Montjuïc”.

Ja a l’entrada, ens han repartit diferents mapes sobre l’espai firal, els equipaments que hi falten als barris de la zona i els metres quadrats disponibles. A més, ens han assignat un número a cadascun dels assistents per, posteriorment, formar grups més reduïts on poder debatre amb més dinamisme.  

Em sorprèn la quantitat de gent que s’hi presenta, més dels que hi érem als recorreguts exploratoris. Són més d’una quarantena de persones, però pocs dels presents han atès anteriors convocatòries, de fet, la xifra dels que repetim no arriba al 50%. Com ja és habitual, també hi assisteixen tècnics arquitectes, consellers del Districte i responsables de la Fira.

Passats uns deu minuts, s’inicia la primera part de la sessió a càrrec d’Aida Guillen, gerent del Districte Sants Montjuïc. Durant e 45 minuts realitza una exposició sobre la situació actual de tots els equipaments de l’espai firal, de les deficiències i mancances que ja es tenen  identificades. Pel que fa al balanç d’equipaments, explica que “l’entorn firal es troba en una cruïlla entre Poble Sec, Hostafrancs i Font de la Guatlla i les necessitats d’aquests barris són les que més s’han analitzat”. A través d’aquesta taula, es poden observar els equipaments més necessaris  a les zones entorn de la Fira:

El que queda clar és que, les quatre grans deficiències compartides són les biblioteques, els casals per a gent gran, els casals per a gent jove i els equipaments esportius.

Després d’aquesta anàlisi, la gerent reflexiona sobre els usos dels equipaments que han de ser polivalents, no cal destinar un gran espai a un únic ús sinó que es poden cohesionar i transformar. “La ciutat del futur demana que siguem creatius respecte dels equipaments que pugin tenir usos polivalents”, afirma posant el punt final a la primera part de la sessió.

Ara és el torn de dividir-nos en petits grups i iniciar la dinàmica i el debat. Al que se m’assigna, hi ha diferents veïns del Poble Sec, Hostafrancs, Font de la Guatlla, les Corts, l’esquerra de l’Eixample, tècnics de barri i consellers, així com membres d’associacions esportives i escolars com “Camí Amic”. Si més no, entre els presents, hi ha cares conegudes.

Comptem amb dues dinamitzadores encarregades de posar ordre al debat i, sobretot, d’anotar les demandes que surtin.  Ens pregunten a cadascun dels assistents: Què volem al barri? Què necessita el barri? I per què? Post-its i bolígrafs per anotar les respostes que després, un a un, presentarem i plasmarem a un esquema que anirà creant una de les dinamitzadores.

Les propostes es divideixen en tres àmbits: cultural, educatiu i esportiu. Primera coincidència: “cal equipar de museus la zona”. De fet, hi ha un membre de l’Institut del teatre que va més enllà i demana, en específic, un museu d’arts escèniques. Altres defensen el museu del Transport. Joan Termes, veí d’Horta, explica “la idea és dotar la ciutat d’un museu a escala internacional i seria un prestigi per a la ciutat. A més, el museu és generador de llocs de treballs, d’educació, de formació professional i, a la vegada, és un reclam turístic”. Un company se li suma, “és un museu viu, estem parlant d’un passat, d’un present i d’un futur. Una cosa amplia, que dona mires de futur, de coneixement i d’ensenyament”.

Passen al segons consens: “es necessiten biblioteques”. S’argumenta “una biblioteca de ciutat-barri obriria una  oportunitat a un arxiu i també es podrien fer activitats, tallers, presentacions… seria molt positiu”, defensa una veïna. Si més no, la idea de la biblioteca i del museu estan bastant consensuades entre els veïns i veïnes, ambdós es poden cohesionar i funcionar com un espai cultural i educatiu a la vegada, creuen ells.

Altrament, hi ha ferris defensors d’equipaments esportius, centres de salut i, fins i tot, espais ambientals que puguin servir per a conscienciar als més petits i al jovent de la crisi climàtica.

Enmig de propostes s’erigeix una veïna. Exigeix espais per a formació professional ja que la demanda de places és cada cop major i l’oferta cada vegada és més insuficient. De fet, al Districte, hi ha un dèficit de 912 places de cicles formatius.

Després d’anades i tornades amb diverses idees, torna el consens i aquest cop de manera unànime. Urgeixen espais per a joves i casals per a gent gran. Dues necessitats presents a les tres zones entorn la Fira i més si atenem que Font de la Guatlla i Hostafrancs són barris amb una població envellida. De la Marina no es va dir res. Ni per part dels organitzadors ni dels participants.

Tot i això, al final de l’activitat, la sala s’omple d’una inquietud generalitzada: què farà la Fira? quants metres quadrats se cediran pels nous equipaments? Quant d’espai es podrà cedir per habitatge social? Pregunten els veïns que comencen a intercanviar en un murmuri que va a més. “L’aportació que fem no tindrà el mateix valor que les idees de la Fira que sap molt clar el que vol i el que obtindrà”, verbalitza un veí.

S’interpel·la un reposable la Fira, que també és allà. “Encara no sabem res”, contesta.

Intervé el conseller Ancor Mesa  intentant redreçar el debat i animant els veïns: “s’escoltarà a tothom i els veïns teniu molt més poder del que us imagineu”. No convenç del tot, però aconsegueix apaivagar el rebombori. 

Finalment, els dos petits grups tornen a reunir-se per posar en comú les idees principals: calen més equipament culturals, educatius, esportius, biblioteques i espais per la gent gran i els joves.

Pròximes trobades:

  • 02 de desembre: debat sectorial sobre l’habitatge
  • 15 de desembre: debat sectorial sobre l’espai públic i la mobilitat
  • 21 de desembre: sessió de conclusions dels recorreguts i tallers

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.