Davant la pandèmia, cuidem-nos!

    David Riaza García, Metge resident de Medicina Familiar i Comunitària, CAP Carles Ribas

    Fa gairebé un any des que va començar la pandèmia pel “nou” coronavirus. En aquest temps hem vist com els centres sanitaris han col·lapsat per tot el món, tant a nivell ambulatori com hospitalari, a causa d’aquesta malaltia.

    No obstant, tot i que el nostre estil de vida hagi canviat substancialment, les principals patologies al nostre medi no ho han fet pas: els infarts, els ictus o aguditzacions de malalties cròniques com l’asma o les insuficiències cardíaques segueixen essent-hi, i és convenient seguir-les prevenint i tractant per tal de disminuir el seu impacte a la vida dels pacients.

    Per això, és fonamental la conscienciació dels usuaris per a cercar atenció mèdica quan és necessària. Tot i que pot existir la por a contraure la covid-19 a les sales d’espera, demorar una valoració mèdica en una circumstància urgent pot tenir conseqüències greus, fins i tot fatals. Així doncs, resulta crític discernir una situació de urgència que requereix un reconeixement al mateix dia, que motius de consulta que poden esperar a ser atesos amb demora.

    Val la pena recordar que les causes més freqüents de mort al nostre medi són les malalties cardiovasculars. Reconèixer els símptomes de manera ràpida i rebre un tractament precoç són les principals mesures que ajuden tant a augmentar la supervivència com a reduir les seqüeles. A més a més, pacients que presentin factors de risc (fumadors, pacients hipertensos, diabètics, amb obesitat o colesterol elevat, edat avançada, antecedents d’altres malalties cardiovasculars…) haurien de tenir encara més presents els símptomes que han de fer saltar l’alarma.

    Entre aquests símptomes, trobaríem:

    • Dolor intens al pit (en ocasions esquena o boca de l’estómac), sobretot acompanyat de suor freda, mareig, nàusees/vòmits, sensació de batec del cor molt ràpid al pit o al coll, pèrdua del coneixement, poden fer pensar en un infart del cor entre d’altres causes. Fer un electrocardiograma a qualsevol centre de salut en els primers minuts, de la mà d’unes poques preguntes, ens ajuda a decidir si es tracta d’un possible infart (i iniciar el tractament de seguida).
    • Desviació de la comissura de la boca d’un costat del cos (dret o esquerre), pèrdua de la força d’una extremitat o d’un costat del cos (per exemple braç dret i cama dreta) o alteracions de la parla (la persona afectada no pot parlar de sobte, diu coses estranyes o sense sentit) han de fer pensar en un ictus. Un ictus és com un infart del cervell; detectar-lo i tractar-lo el més ràpid possible augmenta les possibilitats de recuperar-se amb les mínimes seqüeles. Si algun símptoma et fa dubtar, no deixis passar el temps i que algun professional ho valori.

    Al marge d’aquestes recomanacions, davant qualsevol dubte sempre podràs consultar per telèfon al 061, 112 o als CAPs del Foc i de la Marina, encara que atesa la situació actual les línies estiguin saturades i hagis de insistir. Està bé tenir cura de la covid-19, però que la por no ens faci descuidar altres aspectes de la nostra salut!

                                                                 

    FES UN COMENTARI

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.