Les Nenes

Cartell de la producció. Font: FilmAffinity España

Text: Juan Bibian

La vida d’una nena d’onze anys, alumna d’un col·legi religiós a l’Espanya dels anys ’90, és el centre narratiu de l’opera prima de la saragossana Pilar Palomero; una pel·lícula amb alguns punts de contacte temàtic i de to amb “Estiu 1993”, de Carla Simón.

La protagonista d’aquest retorn a la infància – adolescència es diu Celia i travessa aquest moment en que els seus interessos i curiositats personals se xoquen amb l’estricta educació religiosa que rep a l’escola de Saragossa a la que concorre. I el que farà entrar a la noia en conflictes encara més grans és l’arribada d’una noia nova a la classe, de Barcelona, més oberta en el seu modo de vida i eleccions. Es així que Celia es veurà directament interpel·lada per aquest nou món, un univers de discos de rock, cigarretes i d’altres hàbits que en el seu tancament escolar/familiar son considerats como pecaminosos i serà testimoni i protagonista del xoc que això genera en la realitat infantil que encara viu.

Una seqüencia magistral, la que obre aquesta esplèndida òpera prima, concentra el sentit del film: un cor de nenes canta. Però de la seva boca no surten sons: se tracta d’un assaig gestual, no d’un cant pròpiament dit, tal como veiem quan la veu de la monja que dirigeix el cor obligui a cinc d’elles a que es limitin a fer gestos, no cant.

En el seu debut premiat en el recent festival de Málaga, Palomero explora doncs les relacions d’un grup de nenes a Saragossa, en una època fàcilment identificable: 1992, els Jocs Olímpics de Barcelona, l’Exposició Universal de Sevilla. Tot és molt ben explicat i interpretat.  L’actriu que interpreta Celia, la principal protagonista, té una mirada que en alguns primers plans recorda a la mirada meravellada d’Ana Torrent a ”El espíritu de la colmena” de Victor  Erice, gran obra del cinema espanyol, quelcom que la puja fins el notable.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.