Desconfinament a la pandèmia i exercisi físic

Ciutadans fent esport durant la desescalada.

L’exercici físic suposa una quantitat infinita de beneficis en totes les àrees de la salut de les persones. En el període de pandèmia que s’està vivint actualment, pot ser una eina principal de lluita. L’activitat física provoca millora de tots els sistemes del cos humà (aparell locomotor, control de pes, tensió arterial, colesterol i sucre; regulació hormonal i del sistema immune i l’augment de resistència del sistema cardiocirculatori i de la capacitat respiratòria).

A més, la pràctica a l’exterior suposa l’accés a estímuls restringits al domicili, com l’exposició solar fonamental per a la vitamina D, l’aire exterior amb renovació constant o l’estimulació lumínica visual important per al cicle son-vigília. Tot això és fonamental per a l’estat d’ànim i les capacitats intel·lectuals. Ara que ha arribat l’oportunitat de recuperar l’activitat física a l’exterior, és important ser conscient dels seus beneficis per a mantenir-la a llarg termini. No obstant això, hem d’assegurar que l’activitat física es realitzi evitant el risc individual de patologies, així com el risc col·lectiu de transmissió i conseqüent rebrot.

Les activitats escollides haurien de suposar la motivació de la persona, aconseguint moments de plaer i no de patiment. Després d’un període de confinament llarg, les nostres capacitats físiques no seran les mateixes. Passejar, córrer, pedalar per terrenys variables, requereix de més esforç, ja que es produeix un reclutament dels sistemes cardiovascular, musculoesquelètic i neurològic major i diferent que en altres exercicis més estàtics o uniformes. És fonamental realitzar una adaptació progressiva a la nova activitat, incrementant poc a poc i dia a dia, el temps de durada de l’exercici, la càrrega i la freqüència. Per exemple, el correcte seria començar amb activitats que durant la seva realització permetin conversar sense entretallar les frases (estarem evitant així l’acceleració excessiva de pols i respiració). En el cas d’excedir la intensitat inicial, a més de poder provocar lesions, podria suposar un excessiu esforç que desmotivi la tornada a l’activitat. A més, sigui quina sigui l’activitat escollida no cal oblidar realitzar escalfaments de 10-15 minuts amb mobilitzacions suaus i sempre amb una adequada hidratació.

Pel que fa a les mesures de control col·lectiu de possible transmissió, en la pràctica esportiva no s’han de relaxar les mesures de protecció generals per a les sortides; no s’han de fer activitats en grup i al trobar-se amb un conegut no aturar-se més de 10 minuts i evitar el contacte físic; mantenir distàncies mínimes de 2 metres per als passejos i augmentar-les en el cas d’altres activitats de major velocitat que poden incrementar la dispersió de partícules, com córrer o anar en bicicleta. Recordar també, fer un ús responsable del mobiliari urbà.

Font: Dra. Fernández Pérez-Torres

EAP CAP LA MARINA

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.