La 33è Nit d’Havaneres homenatja una de les primeres dones impulsores del gènere

Yohany L. Ayala / Alejandro Flores

Com cada any, Montjuïc ha acollit el tradicional concert d’havaneres; una de les trobades més importants a Barcelona d’aquest tradicional gènere musical. Enguany, s’ha celebrat el dissabte 2 de setembre a les 20:30 h al peu de les Quatre Columnes de la Font Màgica de Montjuïc. L’acte va comptar amb un homenatge a Núria Berengueras, dona pionera del gènere a Catalunya.

“L’havanera és el gènere musical més intercultural que tenim, perquè és una peça que neix a Catalunya però que després marxa cap a Cuba i agafa influència d’allà amb ritmes caribenys, després torna i segueix evolucionant”, comenta Albert Torras, escriptor i periodista centrat en els barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, qui va conduir l’acte. “Que a un lloc tan intercultural com Barcelona hi hagi un element tan nostre i que recordi que som una terra d’acollida des de fa molts segles, és molt important”, afegeix.

És un lloc privilegiat i idíl·lic per gaudir dels grups musicals que han actuat en aquesta edició. El concert l’ha obert Folk Montjuïc, organitzador de l’esdeveniment. L’ha seguit el també amfitrió, Havaneres Montjuïc, grup format l’any 1991 al barri de Port, al costat de la muntanya de Montjuïc, les seves actuacions s’alternen pels pobles d’arreu Catalunya. Baixos, la guitarra, un baríton i dos tenors interpreten acompanyats de l’acordió de Gemma Flavià. 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A continuació, ha actuat Xarxa, del Poble-sec. Amb més de dues mil cinc-centes cantades, s’acosten al públic amb un repertori que abasta havaneres de les més noves a les més antigues i barrejant el bon humor i la professionalitat d’una rica trajectòria. Han actuat en llocs com San Sebastià, Bilbao, Palma de Mallorca, Brussel·les, Finlàndia i Suècia.

I finalment, ha tancat Ultramar, de Girona, grup fundat l’any 2000 per Núria Berengueras i Àngel Riba, després d’una extensa i variada carrera musical. Una bona mostra del seu repertori és el CD “Ronda Litoral” enregistrat el juny de 2009, on s’inclouen havaneres i cançons populars i marineres de tot el litoral de la península Ibèrica. Innovadors i amb estil propi, es caracteritzen pels cuidats arranjaments de les cançons, la variació i harmonia de les veus, i la interpretació dels temes originals escollits del repertori internacional i tradicional

El concert ha comptat amb l’homenatge a Núria Berengueras i Costa, una de les primeres dones que va impulsar un grup d’havaneres a Catalunya. Ve de la mà de la Fundació Ernest Morató, entitat que investiga i documenta les havaneres i el seu origen. Nascuda a Sant Feliu de Codines, Berengueres va fundar el grup Quatre Veus a Granollers junt amb Andreu Tura, Joan Colomer i Antoni Uyà, tots noms propis en el món de l’havanera.

Les havaneres van sorgir a Cuba durant el segle XIX. Gràcies al seu ressò social, l’any 1966 es va iniciar la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, per primer cop tenien un reconeixement de més alt nivell. L’any 1990 Folk Montjuïc apostava per reunir diferents grups d’havaneres a les Fonts de Montjuïc i celebrar la primera nit d’Havanera, que des de llavors s’organitza any rere any.

Folk Montjuic és un grup musical nascut l’any 1989 al barcelonès barri de la Marina, amb l’objectiu de participar i donar a conèixer les tradicions musicals de caràcter més popular fora i dins Catalunya; promou concerts amb implicació de grups d’arreu, però també amb la complicitat del veïnat dels barris de la Marina al Districte de Sants-Montjuic.

Altres entitats que també hi ha col·laborat en l’edició d’enguany són el club de rugbi, la Foixarda Barcelona Universitary, oferint un àpat; la Marina Viva, decorant l’escenari; el grup d’Artistes de la Marina, convidant rom-cremat a l’entremig de la cantada i el diari i l’emissora amb el mateix nom, la Marina (FM 102.5), mitjà local referent als barris de la Marina.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.