La Flama del Canigó celebra 40 anys a la Marina

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

A Barcelona, com cada any, els corredors que porten la flama es redistribueixen des de plaça de Sant Jaume, passant per plaça d’Espanya fins a arribar a la Marina. Pel camí són cridats pels veïns i veïnes, entre aplaudiments, com si portessin la torxa olímpica, els animen a continuar endavant sota el sol abrasador de l’estiu i les flames, tot per un sentiment d’estima cap a una tradició que fa gairebé 70 anys que encén les fogueres de molts indrets als Països Catalans.

Enguany és una data important a la Marina, ja que es commemoren els 40 anys des que va arribar la flama als nostres barris. Una iniciativa del Centre Cultural de Port; per això enguany s’hi ha homenatjat totes aquelles persones que van contribuir a arrelar aquesta tradició al barri: “Hi són al nostre cor, i la seva qualitat humana els va portar a ser respectats per tothom; i seran ells qui, a través dels familiars llurs, encenguin la foguera de Sant Joan”, es pronunciava a l’acte realitzat en el marc de la Festa Major de la Marina. 

“El foc agermana, ens fa parlar entre nosaltres, conèixer-nos i aprofitar la foguera per cremar tot allò que ens fa mal i demanar un desig”, comentava el Toni Ayala, impulsor amb la seva dona, la Llum Ferrero, de la Flama del Canigó als barris de la Marina. El dia de la revetlla de Sant Joan porten la batuta d’una cerimònia que es fa a centenars de pobles i ciutats de parla catalana: “Ens uneix i és el símbol de la nostra identitat”, explicava la Llum.

Noms com Vicenç Iniesta, José Antonio Delgado, Victor Bosch, Maribel Gil, Maica Pinto, Pepe Navarro, Joan Castro i Paco Castro van rebre el reconeixement pòstum per la seva contribució en portar un símbol de la cultura popular catalana als carrers de la Marina. Tot seguit, el grup de Músics per la Llibertat rebia els corredors, molts d’ells familiars de qui ja no hi són, amb cançons com el Cant de la Senyera, per donar pas a l’encesa del peveter.

Després, era el torn de la foguera, situada a la cruïlla entre el carrer del Foc i el passeig de la Zona Franca. Colles senceres la van envoltar, es van agafar de les mans i van recordar els 40 anys d’història de la Flama del Canigó al barri. “La foguera és molt emotiva i vull agrair al matrimoni Ayala, els pioners, però també als que ja no hi són, als atletes, als patinadors, als músics…” coincidien la Muntsa Farré i la Rosalia Fernández, presidentes d’Òmnium Sants-Montjuïc i de la Unió d’Entitats de la Marina, respectivament. “La nit de Sant Joan és la nit més màgica de l’any perquè és la nit de la llibertat, de l’amor i de les passions”, concloïa el matrimoni Ayala. 40 anys de tradició i un sentit homenatge als iniciadors absents d’aquesta venerable tradició!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.