Les dones de la Marina reclamen espais públics més segurs

Alejandro Flores

Al crit de “els carrers seran feministes”, les dones del barri van sortir al carrer el passat dissabte en una ruta des de la plaça de Sants fins a la plaça Marina per visibilitzar els obstacles i les incomoditats que es troben en passejar per la ciutat. Tornar a casa soles de nit, caminar per carrerons estrets, sense comerç o per zones industrials són situacions que comprometen la seva seguretat. Així, durant la “Femiruta” van mostrar els espais del Districte on més incòmodes i vulnerables se sentien.

I ho mostraven amb un exemple clar: qui té dones a casa haurà viscut el neguit quan la seva filla o dona surt al carrer de nit o ben aviat al matí. “Avisa quan arribis” està en l’inconscient de moltes dones com una rutina gairebé obligada que amaga darrere una inseguretat “que no hauria d’existir”. “L’urbanisme s’ha planificat sense tenir en compte les experiències de les dones, i les nostres ciutats modelen la forma que tenim de viure i moure’ns”, comentava la Xenia, de les Joves d’Estrelles Altes.

La intranquil·litat és una sensació que “no hauria d’existir en una societat sense unes dinàmiques masclistes”, i l’urbanisme pot ajudar a fer que les dones se sentin més segures, tal com explicava la Tania, una de les organitzadores. La manca d’il·luminació o de transport públic de nit obliga moltes dones a caminar soles pels carrers de la Marina. A un mapa del barri, les veïnes assenyalaven punts com el Plus Ultra, el Prat Vermell, Can Batlló o Can Sabaté com alguns dels punts més conflictius. 

Durant la ruta, les dones participants van enganxar adhesius a aquells espais on es podien sentir més vulnerables. Amb les Joves d’Estrelles Altes, que dinamitzaven l’activitat animant a altres dones del carrer a què se sumessin, van participar en diferents activitats com un Pasapalabra que feia pedagogia amb termes com l’empoderament, el gènere, l’avortament i la invisibilització.

Al final de la ruta, que terminava a la plaça Marina, les dones i nenes van participar en diferents activitats com una classe de zumba, una reflexió de la mà de les residents de medicina familiar del CAP Doctor Carles Ribas, tallers i altres espais per fer comunitat i avançar en la lluita per aconseguir espais públics més segurs. “Volem sentir-nos lliures quan caminem pel carrer”. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.