Llum verda al procés participatiu per a la remodelació del P. Zona Franca

Els veïns i veïnes que assisteixen al Consell de Barri, atents a la presentació del projecte participatiu per a la remodelació del passeig de la Zona Franca. (Alejandro Flores).

Alejandro Flores

El passeig de la Zona Franca està cada cop més a prop de fer un canvi d’imatge. La via principal de la Marina de Port i del Prat Vermell, l’eix vertebrador de tot un barri i una de les vies més importants de la ciutat de Barcelona es remodelarà. I se suposa que en aquesta primera part tot dependrà de la contribució ciutadana i les propostes que els mateixos veïns i veïnes facin als diferents òrgans participatius.

L’objectiu d’aquets procés és recollir les propostes, suggeriments i necessitats del veïnat i els diferents actors que en fan ús d’aquesta via.

D’aquesta forma, s’elaborarà un projecte compartit amb tots els agents de la Marina que reculli les problemàtiques que tenen actualment, quins punts forts es poden aprofitar, i les oportunitats que ofereix l’entorn per fer un canvi de paradigma en el nou disseny. Així, tot es farà possible fomentant el debat ciutadà per incorporar la visió del veïnat en relació amb la futura remodelació.

La idea és que la reforma abasti des de la plaça d’Ildefons Cerdà fins al carrer A, “i que no ens quedem a carrer Motors”, com explicava un dels tècnics de l’Ajuntament al darrer Consell de Barri, celebrat el 15 de novembre a la Sala Pepita Casanellas, on es va presentar tot el projecte de participació.

Com es va esmentar, es tracta d’un nucli principalment viari, on la circulació de vehicles és constant per ser una de les principals vies de connexió de la ciutat amb el polígon de la Zona Franca i el Port de Barcelona, a més d’enllaçar directament amb la Ronda Litoral. Per tant, la idea és transformar-lo en un eix més cívic on hi hagi més espai per al vianant i amb una mobilitat més sostenible.

Durant el procés, es determinarà quines mesures concretes es posen sobre la taula amb propostes que afectin al tractament del verd, la millora de les voreres, l’increment dels passos de vianants i la connexió amb Montjuïc, els nous usos i la distribució de serveis com els contenidors de neteja, aparcaments o zones de càrrega i descarrega, o la ubicació del carril bici. Només hi ha un límit: no es pot reduir cap carril dels existents.

Les persones cridades a participar són els veïns i veïnes de la Marina de Port i de la Marina del Prat Vermell, el sector comercial de la zona (tant comerços com hostaleria), els actors més vulnerables als canvis que es portin a terme (atenent a les necessitats de la gent gran i les persones amb diversitat funcional, així com que tingui perspectiva de gènere). A més, es contemplarà l’accessibilitat als centres educatius, equipaments i centres culturals propers.

TRES EIXOS DE PARTICIPACIÓ PRINCIPALS

Tot aquest procés comptarà, principalment, amb les propostes del veïnat. Seran ells qui exposin les necessitats que es troben en circular pel passeig de la Zona Franca i les problemàtiques que necessitin solucionar, i tot es farà mitjançant tres formes de participació ciutadana on en tot moment estarà present el veïnat.

La primera, tres sortides amb un carretó informatiu acompanyat de dos tècnics o tècniques que explicaran tot el procés. Els veïns i veïnes podran dipositar les seves propostes sobre millores concretes i es tindran totes en compte per a la remodelació. A més, podran contestar una enquesta sobre els usos i necessitats específiques que tinguin.

El carretó estarà a tres esdeveniments clau:

 • Encesa de l’Arbre de Nadal a la plaça de la Marina: 24/11 de 17 a 19h.
 • Mostra i Viu: 26/11 d’11 a 14h i de 17 a 19h.
 • Pessebre Vivent: 17/12 de 17 a 20h.

La segona forma serà mitjançant dues passejades pel passeig de la Zona Franca. S’explorarà in situ les necessitats i les problemàtiques que hi ha i es faran propostes de millora amb el veïnat. Malgrat que encara està per decidir la data, es faran dues: des de la plaça d’Ildefons Cerdà fins a carrer Foc, i des de Foc fins a la zona urbanitzada del carrer A, on acaba el passeig.

A la tercera eina de participació, s’organitzaran una sèrie de sessions on els veïns posaran a debat propostes sobre temes concrets. Seran 5, i per a la primera ja hi ha data.

 • Sessió inicial d’explicació d’antecedents, àmbits d’actuació i calendari. Es celebrarà el 23 de novembre a les 18h a la Casa del Rellotge.
 • Sessió debat activitat econòmica i comerç.
 • Sessió específica carril bici i mobilitat.
 • Sessió debat espai públic.
 • Sessió de retorn on es posaran en comú totes les idees.

Tot aquest procés es va presentar, per primer cop, al darrer Consell de Barri, on hi van assistir prop d’un centenar de veïns i veïnes. Al torn obert de preguntes sobre aquest punt, van sorgir diferents inquietuds presentades pels assistents, i marcaven un primer punt de debat de tot aquest procés participatiu per a la remodelació del passeig de la Zona Franca:

 • Es modificarà el nom del passeig de la Zona Franca?
 • Arribarà el nou passeig a tocar el mar?
 • Com serà el nou carril bici?
 • S’instal·larà una il·luminació més agradable i menys groguenca?
 • Quina serà la distribució del verd i l’arbrat?
 • Tindrà en compte la millora en l’evacuació d’aigües per evitar inundacions?
 • Quan arribarà la connexió del passeig amb Drassanes a través del Morrot?

Amb aquest calendari de participació, el que es pretén és que el nou passeig de la Zona Franca sigui dissenyat en funció de les necessitats dels veïns que, al cap i a la fi, són els que l’utilitzen cada dia. Així, s’espera que la ciutadania pugui aportar diferents punts de vista sobre el futur d’un dels eixos més importants per a la Marina.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.