No explotis, explora cap endins!

La Esther Callado, Psicòloga Referent de Benestar Emocional i Comunitària del CAP Dr. Carles Ribas, imparteix un taller de recursos emocionals a la Cadena. (Alejandro Flores).

Alejandro Flores

Coneixem les nostres emocions més negatives i com combatre-les? En situacions d’injustícia, la ràbia ens fa reaccionar amb ira o enuig, per això cal esperar a actuar, perquè ho fem des de l’impuls. La tristesa, per la seva banda, avisa d’alguna cosa que hem perdut, que enyorem o que no tenim. Ens podem sentir decebuts, deprimits, apàtics o sols. Amb la por, el cervell es defensa davant d’una situació que pot ser real o no, és un mecanisme bàsic de supervivència per protegir-nos. I l’alegria… qui combat l’alegria?

Conèixer què sentim i posar-li una paraula és el primer pas per solucionar una situació de malestar emocional. Per exemple, si una persona se sent insegura és perquè té por, i és bo conèixer la forma de combatre aquesta emoció, si cal! Potser a algú li funcioni sortir a córrer per Montjuïc, un dels paratges naturals més pròxims al barri, o bé assistir a una classe d’arts marcials o boxa. Cadascú té la seva manera de fer front el seu malestar.

Des que la salut mental s’ha situat en una de les prioritats de la societat actual, amb una situació socioeconòmica complexa que difumina el futur, cada cop és més important saber cuidar de nosaltres mateixos. I no només físicament, sinó també mentalment. A les jornades Trencaments, realitzades a la Marina per donar a conèixer la importància de cuidar de la nostra salut mental, es va debatre sobre com identificar les nostres emocions i la importància de trobar alguna cosa que les gestioni.

La conclusió al taller ‘Kit de recursos emocionals’, impartit el passat 25 d’octubre a la Cadena, va ser clara: no hi ha cap fórmula màgica per treballar les emocions. Aleshores, com saber el que ens funciona per gestionar les nostres pors, la ràbia i la tristesa? L’Ester Callado, psicòloga referent de benestar emocional i comunitària del CAP Dr. Carles Ribas es preguntava: “Tenint en compte que l’alegria és l’emoció que sempre busquem, com hi arribem?”.

La psicòloga incideix en què hi ha dues formes de tractar els sentiments. La primera és “des de l’abandonament”; quan sentint tristesa o por decidim tancar-nos a casa veient qualsevol programa de televisió que ni tan sols ens importa. La segona és “des de l’amor”, fent un esforç per buscar alguna cosa que ens connecti amb un sentiment de benestar.

Així, identificant les emocions a través dels nostres actes podem controlar-les. Potser, una persona que sent ràbia crida a qui té més a prop seu. Per exemple, si sentim que aquesta ràbia pot aflorar, podem deixar uns segons abans d’actuar per no fer-ho des de l’impuls. El primer pas, explica l’Ester, és conèixer-nos per saber la forma que tenim de manifestar les emocions.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.