Superar murs cada dia

Les dificultats de la inclusió laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual

Alejandro Flores

Com gairebé cada dia, el Nelson es recorre la ciutat de Barcelona en transport públic. És un costum que li ha portat a conèixer totes les línies de bus i metro de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: per on passen, les millors combinacions per arribar a qualsevol punt de la ciutat i, fins i tot, els seus conductors, amb qui ha establert una relació d’amistat. “Em van regalar el seu uniforme”, explica el Nelson, mentre recomana a una companya el bus que ha d’agafar per arribar al Polígon Gornal, a l’Hospitalet de Llobregat. Com gairebé cada dia, també, assisteix al Centre Ocupacional Asproseat de La Marina, on s’ofereixen alternatives al món laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual. Els professionals del centre, integrats majoritàriament per treballadors socials i psicòlegs, tracten d’estimular les capacitats cognitives dels usuaris i usuàries per assolir la seva inclusió social.

“A vegades se’ns fa utòpica la integració total i absoluta de les persones amb discapacitat. Entenc que és molt difícil, però es necessiten recursos”, explica la Núria, psicòloga d’Asproseat La Marina. Una de les grans dificultats que es troben les persones amb discapacitat intel·lectual quan són adultes és trobar feina. Segons un estudi publicat per l’Observatori sobre Discapacitat i Mercat de Treball, la taxa d’activitat dels joves sense discapacitat arriba gairebé al 78%. Aquesta mateixa xifra, en persones amb discapacitat, no supera el 34%. Al centre ocupacional es fan activitats de dos tipus: les d’ajustament personal, que van dirigides al desenvolupament de l’autonomia dels usuaris per prendre consciència de les seves decisions; i les d’ocupació terapèutica, amb la integració laboral com a objectiu mitjançant el treball en equip. En aquesta última, els usuaris simulen una cadena de producció on es treballa la cooperació.

El Luis és monitor d’aquest centre. Com cada dia, prepara una sèrie d’activitats encaminades a estimular les capacitats cognitives de les persones que hi assisteixen. Aquestes activitats poden ser monogràfiques de temes d’actualitat, manualitats, simulació d’una cadena de producció o esports, entre d’altres. La Marta, que s’ha convertit en tota una experta de la situació causada per la Covid-19, un dels temes que han tractat als tallers, diu sentir-se aclaparada pel desenvolupament de la pandèmia, igual que als seus companys, perquè les restriccions els hi generen incertesa. El Luis, com la resta de monitors, treballa en activitats que ajuden a la presa de consciència de les emocions de les persones usuàries i l’autoconeixement de les decisions que adopten dins i fora del centre, tot per millorar-ne l’autonomia. Cada usuari té gustos diferents: el Manel, de 57 anys, és el més actiu del grup i al que més li agrada l’esport, així com al Javi, que és aficionat a les arts marcials; el Federico i el Carlos, que participen a un hort urbà i donen a serveis socials els productes que conreen…

Al Centre Ocupacional de Treball d’Esclatec, situat al Guinardó, tenen el desenvolupament tecnològic com a eina per a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat. Es tracta d’un centre que s’ha especialitzat en la fabricació de carros de la compra elèctrics mitjançant un disseny universal i aplicant la regla de l’I+D+I2 (Investigació, Desenvolupament, Innovació i Inclusió). “Dificultats hi ha a tots els llocs de treball. En el nostre cas són diferents, ni més ni menys importants” explica el director del centre, el Juan Ranera. Amb això, els usuaris aprenen sobre tecnologia a l’hora que s’intenta establir la inclusió social per a un futur laboral. Al centre, hi treballen persones que desenvolupen diferents aparells amb un disseny que es pugui adaptar a les necessitats de cada persona, tant els clients que compren el producte com els que el fan possible.

Les persones amb un grau inferior de discapacitat i que ja estan preparades per enfrontar-se als reptes d’una jornada laboral, passen al Centre Especial de Treball d’Asproseat, situat al Polígon Pedrosa. Allà, hi treballen gairebé 200 persones per a més de 2000 clients, realitzant diverses tasques típiques d’una cadena de producció. El director comercial del grup Asproseat, el David Gorgues, explica que l’objectiu del centre és que les persones que hi treballen acabin a la plantilla d’una empresa, però destaca les dificultats que suposa aquesta inserció laboral en l’àmbit privat. No obstant això, ressalta la feina inclusiva que porten a terme administracions públiques com l’Ajuntament, que recentment ha creat una categoria laboral específica per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta categoria tindrà reservades un total de 27 places, que s’ampliaran a 30 en la propera convocatòria. Les places seran per a Ajudant de Serveis Auxiliars, i per al procés selectiu, a diferència d’altres convocatòries, s’ha eliminat el temari teòric i ja no es requereix una titulació mínima als aspirants, i les proves es basaran en una test de competències cognitives bàsiques. Malgrat alguns avenços per aspirar al lloc de treball, les entitats defensen que queda molt de camí per aconseguir la inclusió de les persones amb discapacitat, tant en l’àmbit laboral com a la nostra societat, i reclamen més implicació per part de les administracions públiques i el sector privat.

L’Ajuntament recentment ha creat una categoria laboral específica per a persones amb discapacitat intel·lectual

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.