El moviment maker arriba a La Marina per visibilitzar el seu paper durant la pandèmia

L'Héctor Hernández programa una impressora 3D per fabricar un respirador.

Text i fotografies: Alejandro Flores

La Casa del Rellotge acull una exposició sobre la importància que ha tingut el moviment maker en l’abastiment de material sanitari durant la pandèmia. Els Punts Multimèdia de la ciutat, junt amb la col·laboració de diverses entitats i usuaris que compten amb impressores 3D, han ajudat en l’elaboració d’Equips de Protecció Individual (EPI) per als hospitals de tot Catalunya. L’exposició estarà disponible fins al dia 29 d’aquest mes, tot respectant les mesures de seguretat. 

“Quan els governants no poden arribar a tota la població, és la ciutadania qui pren consciència de la situació i s’organitza per donar una resposta ferma a una crisi”, explica un treballador del Punt Multimèdia de La Marina i organitzador de l’exposició, l’Héctor Hernández. Els Ateneus de Fabricació i els Punts Multimèdia van llançar una campanya de fabricació i disseny de pantalles protectores i respiradors per als hospitals com a resposta a la mancança de material sanitari durant els primers mesos de la pandèmia, i es va fer amb la col·laboració de voluntaris i entitats que, de manera altruista, es van sumar a la causa.

D’aquesta manera, l’Héctor destaca la importància que ha tingut el moviment maker, que aposta per les capacitats de les persones autodidactes amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats col·lectives. “És un moviment que fins ara no era molt conegut i estava invisibilitzat a la nostra societat, però arran de la pandèmia s’ha demostrat que pot ser de molta utilitat”, assegura l’Héctor. La exposició de la Casa del Rellotge s’anava a inaugurar el divendres dia 15, però arran de la situació epidemiològica s’ha cancel·lat l’acte. 

La cultura maker neix del concepte ‘Do It Yourself’, que té com a finalitat la reutilització de tots aquells materials que encara siguin d’utilitat malgrat haver superat el seu cicle de vida. L’Héctor explica que, en la societat en la que ens trobem, ens hem acostumat a llençar tots aquells materials que se’ns han espatllat. Un maker, per exemple, enlloc de desfer-se d’aquell objecte perquè ha quedat obsolet, l’arreglaria per donar-li una segona vida. “Es tracta de reaprofitar tot el que ens envolta per donar resposta a una necessitat”, afegeix l’Héctor. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.