Dia internacional de lluita contra el SIDA, una malaltia que continua entre nosaltres

Com cada 1 de desembre, celebrem el dia internacional de lluita contra la sida, lluita que portem endavant des de fa 40 anys. Aquest any 2020 reptava a la ciència, recerca, política i a la població a reduir el número de contagis i morts per VIH, amb l’estratègia 90-90-90. Es volia assolir que el 90% de les persones amb VIH coneguessin el seu estat serològic, que el 90% dels diagnosticats rebessin tractament antiretroviral i que el 90% de les persones en tractament aconseguissin supressió viral, és a dir càrrega de VIH a sang molt baixa.

El VIH és el virus de la immunodeficiència humana, aquest virus afecta a unes cèl·lules que són de defensa, les CD4 i degut a això el sistema immunològic es debilita. La SIDA és la malaltia que provoca aquest virus, en l’etapa avançada de la infecció i que posa en risc la vida del pacient. Per aquest motiu és tant important accedir al diagnòstic i conèixer l’estat serològic, perquè un cop diagnosticat es pugui rebre el tractament i que aquest sigui efectiu, que mantingui la càrrega viral baixa per tal de no desenvolupar l’etapa final o SIDA.

Però a poc més d’un mes per acabar el 2020, pocs països han assolit l’objectiu. Hi ha dades preocupants degut a desigualtats socials, culturals i econòmiques. Així, Àfrica és el continent amb més infeccions del món i on la crisi econòmica i la saturació sanitària, secundàries a la covid-19, ha complicat més l’accés al tractament en aquestes regions. I és que l’actual pandèmia ha comportat problemes: el tancament de fronteres i la reducció de mitjans de transport ha disminuït tant la producció com la distribució dels antiretrovirals, augmentant el seu preu considerablement i posant a molts països en alerta tant com per no poder accedir a aquests tractaments.

En l’actualitat, el sistema sanitari del nostre país facilita el diagnòstic precoç, el tractament i el seguiment. El temor o la vergonya no hauria de ser un obstacle per realitzar la prova i conèixer els resultats quan encara la infecció no presenta símptomes. Als centres d’atenció primària els vostres referents sanitaris  poden actuar de manera precoç i ajudar-vos davant els dubtes o preocupacions sobre aquesta infecció. I recordeu que al CAP doctor Carles Ribas hi ha ubicada una consulta específica per a l’atenció de les infeccions de transmissió sexual on s’atén els dilluns al matí i els dimarts a la tarda i dóna cobertura a totes les persones que s’adrecin siguin o no de l’àrea de referència.

Mariam de la Poza

Metgessa referent de la consulta ITS

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.