Recordant el nostre passat més immediat De Zona Franca a La Marina, el canvi de nom dels nostres barris

Julio Baños Soria

El 13 de  febrer de 1991, un grup de veïns preocupats per la història del nostre entorn, vam fer la proposta al districte de Sants Montjuïc de posar en funcionament l’Arxiu Històric, ubicat al Centre Cívic de la Casa del Rellotge, inactiu des de feia anys. A partir d’aleshores, es dirà Arxiu Històric de Montjuïc- La Marina, en comptes de Zona Franca.

Havent tingut notícies  que el districte té la intenció de posar el nom de Jardins de la Foneria a l’espai que queda lliure després d’enderrocar els magatzems del Corte Inglés, l’Arxiu Històric de Montjuïc-La Marina, fa un escrit, recolzat per l´AA.VV. de Port, la Societat Coral la Joia de Montjuïc i el Centre Cultural de Port, en què proposen que l’esmentat espai es digui, Plaça de la Marina. Després d´alguna polèmica sobre la conveniència d’afegir-hi algun cognom perquè no hi hagués confusió respecte al carrer de Marina al districte de Sant Martí, l´Ajuntament decideix que es digui Plaça de la Marina de Sants. L’arxiu del barri proposava el nom de Marina de Montjuïc, o Marina del Llobregat.

El desembre de 1994, el Grup d´Opinió que està format per un grup de veïns que periòdicament es reuneixen per xerrar i parlar dels nostres barris a la Casa del Rellotge, decideixen començar una campanya veïnal amb la intenció de consensuar entre tots, un nom genèric per als nostres barris que estigués d´acord amb la història i el nostre passat més immediat.

Per tot això, decideixen constituir-se en Comissió Ciutadana, per aconseguir els seus propòsits. Se’m nombra a mi mateix, Julio Baños representant. També aquest any, surt el primer número  de la revista “LA MARINA  dels barris de la Zona Franca”.  Sens dubte ha estat el fet més rellevant i decisiu perquè el veïnat anés agafant consciència de la importància que té per als nostres barris gaudir d´un nom propi. Poc a poc hem fet d’aquest nom de la Marina una cosa pròpia. És l’any 1997, al número 35, quan perd definitivament el cognom de “barris de la Zona Franca”.

L’any ‘96, el Grup d´Opinió convoca les entitats dels barris, per parlar de canviar el nom de “Zona Franca”. Les propostes contenen, quasi totes, la referència a la Marina.

Totes les entitats, excepte una, estan d´acord en què és necessari el canvi de nom dels nostres barris per tenir personalitat pròpia ja que a ulls dels barcelonins, per desconeixement, creuen que vivim al Polígon Industrial de la Zona Franca.

 

Mentrestant, el Grup d´Opinió a les seves reunions, proposa el nom de Marina amb alguns cognoms com: La Marina de Montjuïc, La Marina del Llobregat, Barris de la Marina o La Marina de Ponent, i edita i posa en circulació “L´Auca dels Nostres Barris “, amb guió del membre del grup, Salvador Garcia i dibuixos de Pilarín Bayés. A l’auca, es fa un repàs a la història passada i recent del nostre entorn, i anima tothom a trobar un nom genèric per als nostres barris que agradi a la majoria.

Un any després, Julio Baños Soria,1997 escriu el llibre “Imatges retrospectives de la Marina” on recorda el que havia estat l’espai de la Marina al nostre passat mes recent i situa els actuals barris dins d´aquet espai, com barris de la Marina.

Al desembre de 2002, entra en funcionament la línia d’autobús urbà dels barris de LA MARINA amb el nº 125

El 2003, l´Associació de Comerciants de la Zona Franca, passa a dir-se Associació de Comerciants de la Marina.

El juny del 2004, s´inaugura el nou mercat municipal del barri amb el nom de “Mercat de La Marina”, a la plaça de la Marina de Sants. Un any després, s’obre el nou CAP de La Marina.

El novembre de 2006. Es trasllada i inaugura la nova biblioteca de barri, amb el nom de Francesc Candel-La Marina. El mateix any, l´Associació de pintors de la Zona Franca, canvia el seu nom per el de “Associació de pintors de la Marina”.

El 2007, el consistori de l´Ajuntament de Barcelona aprova un nou pla  de barris de Barcelona i al nostre territori li adjudica dos barris: el barri de La Marina – Port per la part que va des de la Gran Via fins als  carrers Cisell i Foc, i el barri de La Marina – Prat Vermell pel nou barri que s’està construint entre el carrer del Foc i les vies del tren. Entren a la seva demarcació, els barris de Eduardo Aunós (Cases Barates), i La Colònia Santiveri (barriada Nova de Port)

El Polígon Industrial de la Zona Franca queda com el que és, un espai industrial al marge del nuclis habitats.

El Grup d’Opinió dels barris de la Marina, s’expressava així en aquesta publicació:

Amb motiu del nou pla de barris aprovat pel consistori municipal.

El Grup d´Opinió de la Marina com impulsor del canvi de nom dels nostres barris, reunits el 28 de Febrer, vam decidir  per unanimitat dirigir-nos a vostès per dir-los que els estem molt agraïts, i al mateix temps, felicitar-nos  mútuament, perquè per fi han triomfat les nostres aspiracions que es canviés el nom als nostres barris. Com que la vostra contribució ha estat cabdal i primordial sense la qual potser no hagués estat possible, és per això que ens reiterem i us donem les gracies una vegada més.

Aquet escrit anava signat pels membres del Grup d’Opinió següents:

Ramon Domènech, Antoni Ayala, Jaime Pérez, Jose Mª Urrutia, Benito Maín, Lucio Garcia, Carme Malus, Salvador Garcia, Juan Antonio Asensio, Manuel Aguado, Abdó Florencio, Emilio Suárez, Julio Baños i Antonio Reyes(absent a la reunió però plenament d’acord).

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.