L'Editorial Juny: 'Tornant als orígens'

Fa només un parell de mesos, a l'edició d'abril d'aquesta publicació, ens fèiem ressò d'una interessant iniciativa: l'impuls d'una Taula d'infància, adolescència i famílies al barri que treballa per fomentar la participació infantil i juvenil al territori.

L'Associació de Mitjans de Comunicació Local (entitat que edita LA MARINA i gestiona Sants-Montjuïc Ràdio) forma part del projecte. I és que els seus objectius no li sónen absolut aliens. Fa 25 anys, quan el 1988 es posaven en marxa les emissions de la llavors anomenada Ràdio Zona Franca, el repte principal era precisament el d'oferiruna alternativa d'oci i aprenentatge per al jovent del barri. Així, amb els anys, el projecte de l'AMCL va anar creixent i evolucionat, esdevenint una autèntica plataforma de participació juvenil i voluntariat social. Nois i noies trobaven en la ràdio i en aquesta publicació l'espai ideal on desenvolupar les seves inquietuds, adquirir experiència i fer sentir la seva veu. A més, formar part d'uns mitjans de comunicació de proximitat -com són LA MARINA i Sants-Montjuïc Ràdio- els permetia alhora apropar-se al teixit associatiu, cívic i polític del territori, descobrint iniciatives on implicar-se i ser protagonistes.

Aquest leit motiv -el foment de la participació juvenil i del voluntariat social- ha estat una constant en tota la història de la nostra entitat, però avui, després de 25 anys, pren especial rellevància.

És evident i no és la primera vegada que fem servir aquest editorial per explicar-ho que l'actual context de crisi econòmica fa més que difícil tirar endavant uns mitjans de comunicació sense ànim de lucre com els que l'AMCL gestiona. Amb la publicitat del comerç local (també en crisi), els ajuts públics (cada cop més reduïts) i les aportacions voluntàries de socis i col·laboradors com a úniques vies de finançament, l'amenaça de tancar és més que real. I és que si abans era possible mantenir una mínima estructura professionalitzada, avui dia, si volem que Sants-Montjuïc Ràdio continuï sonant a través de la 102.5 FM i que cada mes els veïns i veïnes disposin d'un exemplar de LA MARINA, això és del tot impossible. És per aquest motiu -i perquè desprésde 25 anys d'esforços i lluites ens neguem a abandonar- que tornem als orígens.Tingues en compte que si avui pots sintonitzar la nostra emissora i fullejar aquestes pàgines és gràcies a l'esforç desinteressat d'un equip de voluntaris i voluntàries que creuen en la comunicació local i en la necessitat que el seu barri disposi d'uns mitjans propis i de proximitat. Si tu també ho creus, només cal que ens ho facis saber.