Fes “match” i salva una vida. Fes-te donant

El dia 27 de setembre es va celebrar el dia europeu del donant de medul·la òssia. Vols ser donant i salvar una vida?

Cada any més de 6.000 persones a Espanya són diagnosticades de leucèmia i altres malalties específiques relacionades amb la sang. En aquest tipus de malaltia, les seves cèl·lules no creixen ni es desenvolupen de manera saludable i moltes d’elles necessiten un trasplantament de medul·la òssia per superar la seva malaltia. El trasplantament consisteix a substituir les cèl·lules malaltes del pacient per les cèl·lules sanes del donant, mitjançant una transfusió.

Gràcies a fundacions com la Fundació Josep Carreras, la Organitzación Nacional de Trasplantes (ONT), la Asociación Mundial de Donantes de Médula (WMDA) i els coordinadors del REDMO la majoria dels pacients poden gaudir de la seva segona i nova vida.

3 de 4 pacients no tindrà un familiar compatible, però TU pots ser la seva persona 100% compatible i, només necessites inscriure’t en el Registre de Donants de Medul·la Òssia. En només 1 de cada 3.000 inscrits a la xarxa es trobarà compatibilitat, per tant, com més persones estiguin registrades amb més facilitat es trobarà un donant.

Si tens entre 18 i 40 anys sense cap malaltia crònica o de risc, i peses més de 50 quilograms, ets un possible donant

Qui pot ser donant? Si tens entre 18 i 40 anys sense cap malaltia crònica (com hipertensió arterial, hipercolesterolèmia, diabetis i/o altres malalties de llarga durada) o de risc, peses més de 50 quilograms i tens ganes de salvar una vida, ets un possible súper “match”.

Què has de fer? El procés és molt senzill: Primer, acudeix a un hospital que disposi de Banc de Sang o a una campanya mòbil de donació, comenta que t’agradaria ser donant de medul·la. En segon lloc, es revisaran els teus antecedents mèdics. I, finalment, amb només un tub de sang passaràs a formar part de xarxa de donació.

Com saps si ets compatible amb algú? Un cop formis part de la xarxa, si algú necessita la teva ajuda per salvar la seva vida, rebràs una trucada.

Aprofitant el passat 27 de setembre, volem recordar la necessitat d’ampliar la xarxa de donants per aconseguir els màxims “matchs” i així ningú es quedi sense la seva segona oportunitat de viure.

Maria Corbella i Paula Esteban
Residents d’Infermeria Familiar i Comunitària al CAP Doctor Carles Ribas.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.