L’última trepitjada de raïm de Barcelona, el plat fort de la Festa Major de Plus Ultra

Trepitjada del raïm

Mantenir viva la cultura és sempre una bona notícia. En aquests temps que corren, farcits de canvis, innovació i avenços a la velocitat de la llum, sovint hom posa la vista enrere i enyora el que ja no existeix. Trepitjada

Enmig de tot l’enrenou del progrés, un petit bastió del passat resisteix impassible al pas del temps, mantenint vives les tradicions mitjançant la seva festa major. Aquesta vàlvula d’escapament és el barri de Plus Ultra, una vall silenciosa al cor de la Marina, que tot i estar envoltada d’alts edificis moderns, recorda a un petit poble d’antany.

Les celebracions populars d’aquest indret han tingut lloc durant el cap de setmana del 14 i 15 de setembre, que ha acollit activitats típiques del folklore local, amb cercaviles, batucades, havaneres, correfocs, botifarrada i dansa catalana.

Les dues jornades de festa les van inaugurar el so de la percussió del grup Impact Percussion, a la qual, diumenge, la va prosseguir una cercavila a càrrec de la coral La Joia de Montjuïc. El so dels timbals, les trompetes i els platerets van guiar a la comparsa de músics i assistents pels diferents racons del barri, mentre al nucli del mateix es preparava el plat principal, la trepitjada del raïm, que enguany celebrava la seva 38a edició.

Una tradició sorgida arran de la vinculació de la zona amb les vinyes, que eren conreades i donaven lloc a la verema, que era celebrada en companyia de tots els veïns i veïnes. Per aquest motiu, ja fa 38 anys, una iniciativa veïnal va donar naixement a aquesta festa en honor al caràcter del barri.

El tresorer de la junta organitzadora de la Festa Major de Plus Ultra, Pere Hernández, va destacar l’enorme èxit de la trepitjada del raïm, que any rere any aplega a centenars de veïns i també visitants, no només de la resta de la ciutat, sinó també d’altres indrets de Catalunya. Entre ells, també moltes cares reconegudes de la política del districte, com ara el president del consell del districte, Marc Serra i els consellers Eudosio Gutiérrez, Núria Pey i Maria Conesa (PSC), Pepe Pérez i Francesc Almacelles (ERC), Georgina Lázaro i Albert Torelló (Junts), José Antonio Calleja (PP) i Ancor Mesa i Ana Trapero (Barcelona En Comú).

D’aquesta manera, aquesta activitat és el punt àlgid de les celebracions, amb els carrers a vessar de curiosos que s’apropen per viure-ho de prop. Després de beneir la verema, el rector Lucio García va iniciar la trepitjada al crit de “visca la festa de Plus Ultra!”.

En aquest acte els menuts esdevenen els protagonistes, en ser els encarregats de trepitjar el raïm. Mitjançant uns petits conductes, el most era servit en uns gots entregats a la concurrència per un dels impulsors de la iniciativa, l’Abdó Florencio i veí Josep Maria Pérez.

Una proposta que va servir per obrir l’estómac abans de la gran botifarrada popular, en un dinar de germanor abans de cloure les festes. Durant la tarda, diverses actuacions musicals, entre les quals les havaneres del Grup Folk Montjuïc, i un correfoc a càrrec dels diables de FarróFoc van ser la cirereta del pastís a dos dies de frenètica activitat.

Malgrat l’innegable èxit de les celebracions, veïns, veïnes i membres de les entitats organitzadores lamenten la creixent dificultat per dóna’ls-hi vida. En aquest sentit, l’Isabel Gómez, veïna des de fa més de trenta anys, posa el focus en la manca de relleu generacional, així com també d’inversió. “Abans hi havia desfilada de carrosses i molts menuts que hi participaven, ara, cada vegada va a menys i fa l’efecte que acabarà desapareixent en un futur no massa llunyà”.

Una preocupació compartida per bona part dels assistents i dels impulsors, que treballen amb força per preservar aquest petit bocí del passat, que rellueix enmig del mar convuls i frenètic dels temps actuals.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.