DFactory Barcelona, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, segueix consolidant-se com el major ecosistema de la indústria 4.0 del sud d’Europa amb la incorporació de Símbiosy, prestigiosa consultoria estratègica especialitzada en l’exploració d’oportunitats de negoci publicoprivades per a la transició energètica i economia circular, a través dels recursos excedents i la descarbonització de la indústria. La companyia analitza l’ecosistema industrial, mapejant els fluxos de materials excedents per ajudar a les empreses a establir sinergies entre elles, pel que és facilitadora de simbiosis industrial, promovent negoci a través de la col·laboració entre actors (el residu d’una empresa pot ser matèria prima d’una altra). Símbiosy fomenta l’eficiència en l’ús dels recursos, millora la innovació, competitivitat i la descarbonització de la indústria a la vegada que promou un desenvolupament sostenible del territori.
Per a la implementació de projectes de simbiosis industrial, l’empresa ha desenvolupat la plataforma digital SYNER. Amb l’ajuda de SYNER s’identifiquen i es quantifiquen els residus agroindustrials i urbans que potencialment es poden convertir en recursos a través de la SI, i s’identifica amb qui. Amb això Símbiosy pot mapejar els fluxos de recursos d’un determinat ecosistema industrial gràcies a la gestió i anàlisi de grans volums de dades heterogènies mitjançant algoritmes matemàtics de codificació. Símbiosy treballa per a empreses industrials, clústers i associacions empresarials i entitats públiques identificant noves oportunitats de negoci a partir de recursos no valoritzats, connecta diferents sectors productius i fomenta un sistema de governança multinivell i sostenible.
L’ecosistema de la indústria 4.0 de referència al sud d’Europa
El CZFB va obrir les portes del DFactory Barcelona fa només un any i mig amb l’objectiu de ser la fàbrica del futur, fomentant i desenvolupant la indústria 4.0, el nou talent i les noves tecnologies i inversions, en un espai inigualable. En aquest entorn es materialitza una nova manera de produir, molt més sostenible. Les empreses, que desenvolupen projectes punters en el terreny de la impressió 3D, robòtica, ciberseguretat i Blockchain, Intel·ligència Artificial i sensòrica, tenen la possibilitat de generar sinergies i establir aliances amb la resta d’organitzacions presents a l’edifici.
El projecte està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, facilitant la digitalització de la indústria com a palanca clau per a la transició ecològica i potenciant l’economia circular mitjançant l’adopció de nous sistemes productius i de la manufactura avançada sostenible.Actualment el sistema compta amb unes instal·lacions de 17.000m2 en quatre plantes, on ja s’han instal·lat prop de 30 companyies i on treballen aproximadament 500 persones, amb ara un 80% d’ocupació en tan sols un any. A més, està previst que en breu es comenci a projectar la segona fase del major ecosistema d’indústria 4.0 del sud d’Europa i que li permetrà aconseguir en els pròxims anys uns altres 72.000 metres quadrats.