La dona gitana venç les barreres laborals

Alejandro Flores

L’aula polivalent de la Sala Pepita Casanellas es va omplir, el passat 1 de juliol, de joves i dones amb un objectiu comú: emprendre el seu negoci o explorar eines per iniciar un camí gens fàcil, en especial per a les dones gitanes.  

L’África Bustamante va impartir la masterclass junt amb la model Flora Amaya, gitana, casada i mare de tres fills, és maquilladora professional i anima les joves assistents que “lluitin pels seus somnis i per obrir-se camí allà on vulguin”. A més, afegeix: “La dona gitana està aconseguint moltes coses, però hi ha gent que no ho veu amb bons ulls. Hem de lluitar, treballar i estudiar. És important no quedar-nos només en l’àmbit de la llar”, reflexionava.

Pel taller han passat més d’una vintena de participants, malgrat que a l’acte final van assistir més de 70 persones. “M’agraden aquestes activitats perquè aprens, i això ens obre moltes portes i a tenir oportunitats a la vida. Malgrat que estem al segle XXI, la població gitana no està prou inclosa a la societat”, denuncia l’Amara Cortés, una de les participants.

La Carmen (Carmen Make Up, a Instagram), jove gitana amb només 18 anys, ja té la seva pròpia marca de cosmètics, i ha estat una de les invitades a l’acte. “Amb 15 anys vaig començar a vendre productes per guanyar-me uns estalvis com a hobbie. El que més importa és saber el que una persona val: no per ser gitana has de posar-te barreres, som dones com qualsevol altra i pots prosperar estudiant i treballant”, reivindica.

Mostra de la masterclass impartida per África Bustamante com a acte final del taller

L’Emma Blanco i l’Olga Batallé, de Protecció i Promoció de la Igualtat de la Generalitat, presents a l’acte, van explicar les funcions d’un observatori que ha nascut de nou a partir de la llei de Promoció de la Igualtat i la no discriminació. L’Olga insistia  que per donar passes cap a la igualtat cal reconèixer totes les discriminacions, “i la dona gitana pateix més d’una”.

“Les dones gitanes cada cop tenen més presència a l’espai públic i volen exercir la seva ciutadania amb igualtat de dret i responsabilitats. L’acte és un exemple de comunitat on la dona pren la paraula per reivindicar el seu espai”, afegia  l’Emma. A més, reivindica que és un treball que es fa des de les escoles, la societat i els mitjans de comunicació, i que “no podem carregar les dones gitanes amb prejudicis perquè, sinó, les deixem de tractar d’igual a igual”.

L’acte era la fi d’un curs d’emprenedoria on les assistents han après com començar els seus negocis en el món del maquillatge professional i dedicar-s’hi laboralment, culminant la feina que es va realitzar al Casal de Barri de La Vinya.

Organitzats per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) junt amb la col·laboració de l’Escola Dominical, han estat uns tallers  dirigits  a dones gitanes, malgrat que com indiquen les organitzadores, s’han sumat dones “de tota mena”. L’objectiu d’aquestes activitats ha estat el d’incloure el col·lectiu dins del mercat laboral, a més de crear espais de complicitat i suport mutu en la quotidianitat per superar les barreres que encara hi són.

Entrega de diplomes per a les participants del taller

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.