Viure al Prat Vermell

Escocells a la Marina del Prat Vermell. / Alejandro Flores.

 

El Reportatge

Situat a tocar del mar, gaudint d’una centralitat metropolitana i amb una zona d’actuació de més de 75 hectàrees, el Prat Vermell és un dels principals reductes de creixement a la ciutat de Barcelona en l’àmbit urbà i residencial. Solars fins ara buits obren pas a la construcció de diversos blocs d’habitatges que d’aquí a res li donaran una nova vida. La previsió és arribar fins a 12 mil nous habitatges durant un parell de dècades, però, algunes promocions acabades ja han començat a canviar el paisatge.

L’urbanisme que l’està transformant pretén fer d’Eduardo Aunós, el nucli més antic, l’àncora que el connecti al cor de la Marina i el projecti a la ciutat des d’aquest nou impuls urbà. Així, amb la quantitat de noves construccions i veïns i veïnes que s’hi instal·laran, amb la inversió i el disseny actualitzat i en sintonia amb els reptes socials i mediambientals, es tracta de ressituar tota la Marina en l’imaginari col·lectiu de la ciutat.

I en aquesta transformació té un paper central l’habitatge assequible. El Prat Vermell és l’aposta més gran de la ciutat per l’habitatge protegit: dels 12 mil que s’hi construiran, gairebé la meitat, més de cinc mil, són de protecció en diverses modalitats.  És a dir, n’hi trobem de lloguer social, assequible, dotacional, amb dret de superfície… diverses fórmules que permeten als ciutadans i ciutadanes accedir-hi segons les necessitats i possibilitats de cadascú.

A tot Barcelona la proporció d’aquest tipus d’habitatge no arriba al 2%, mentre que a la Marina del Prat Vermell serà el 50% del total. Un repte majúscul i complex en el que hi intervenen actors diferents, entre els quals destaquen l’Ajuntament, els promotors privats  i, en aquest cas, també una cooperativa.

Tanmateix, és important entendre com s’ha planificat una zona que acollirà una població d’aproximadament 28 mil nous veïns i veïnes, l’equivalent a poblacions com Sitges o Martorell. A més, amb l’objectiu de garantir el dret de l’habitatge per a tothom i en un entorn de qualitat.

Trobem les respostes en el model de transformació que s’hi està duent a terme i que destaca per l’equilibri entre la inversió pública i la privada en matèria d’habitatge. Gràcies a aquest s’ha fet possible que hi convisqui una barreja de diferents modalitats de promocions: de propietat, de lloguer, de protecció, cooperatiu… i, per tant, també de famílies i persones amb diversos nivells de renda, és a dir, hi ha mixtura social garantida.

La inversió pública, ha estat una de les claus perquè la zona hagi agafat embranzida en els darrers anys. L’antecedent és la Modificació de Pla General d’urbanisme de l’any 2006, i modificat l’any 2019. “En un barri nou costa d’atreure inversors, però en aquest cas l’Ajuntament ha estat l’impulsor i la punta de llança” comenta Ivan Gallardo, arquitecte de la Gerència d’Habitatge municipal. 

Veïns i veïnes de La Chalmeta a una de les terrasses. De fons, els blocs del Prat Vermell que estan en construcció. / Alejandro Flores.

I tant és així que l’IMHAB té en marxa tres promocions destinades al lloguer assequible que es troben en diferents estadis de construcció. La més avançada són els edificis del carrer Cal Cisó 49 i 57 i el del carrer Pontils 10, amb els habitatges ja adjudicats. Les altres dues, situades al carrer Ulldecona 2-10 i a la illa entre els carrers Acer, Cal Cisó, Ascó i Motors, la segueixen de prop i, properament, també sortiran a sorteig.

Pel que fa a la resta de sòl de propietat municipal, set parcel·les en total, l’Ajuntament treballa amb promotors externs com l’Operador Metropolità del Lloguer, la Fundació Família i Benestar Social o les cooperatives. N’és un exemple la Chalmeta, el primer projecte d’aquestes característiques al barri.

El mapa de l’habitatge al Prat Vermell, però, no es pot completar sense tenir en compte també l’impuls, ben important, dels promotors privats. Prop d’una desena han arribat al territori amb els seus projectes immobiliaris atrets per la transformació i les oportunitats, insòlites a Barcelona.

En parlem amb l’Albert Fontbona, development manager de la promotora AQ Acentor, l’empresa té en marxa quatre promocions i més de 350 habitatges en fase de comercialització que finalitzaran el 2023.  “La Marina del Prat Vermell és una mostra de com volem que siguin les ciutats del futur, ja que tenim habitatges de qualitat, amb criteris de sostenibilitat i amb un preu final assequible al mercat actual”, sosté.  

A més, “l’accessibilitat i la proximitat ha despertat l’interès de molts veïns i veïnes que ja viuen a la Marina, molts dels clients que tenim són gent del barri que busca un habitatge més gran o independitzar-se dels seus pares”, comenta Fontbona. Destaca també la feina de cohesió social que s’està fent amb projectes que vinculen el barri ja existent amb els nous veïns i veïnes.

I és que precisament són els veïnes i veïns que arriben els que poc a poc van fent-se amb els espais dels voltants. En passejar-hi trobem la Paula amb el seu gos. Li agrada la calma, el veïnatge i Montjuïc, però lamenta la manca de connexions de transport públic. Ella ha comprat un pis a La Marina del Prat Vermell.

Cas distint és un altre veí que ha pogut accedir als habitatges de protecció per sortejos. La que serà casa seva, al carrer del Foc a tocar amb la Fira, encara està en construcció, però ell, dins el seu cap, fins i tot ja l’ha decorada. “Hi posarem testos, i potser ens animem a tenir un fill”, diu.

Ho expliquem a l’arquitecte de l’IMAH, Ivan Gallardo, qui  conclou “el barri és un referent per la barreja del tipus d’habitatge i per l’aposta per models assequibles, i és cap a on volem anar com a ciutat”. La Marina del Prat Vermell és això, una oportunitat per fer-hi un projecte de vida. Una aposta que representa l’esforç de la ciutat per garantir el dret de l’habitatge per a tothom.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.