Enquesta: Recerca per recollir l’opinió de diferents persones sobre una qüestió. Així defineix el diccionari l’eina que, per segon any consecutiu, fem servir per tenir una idea aproximada de l’opinió del veïnat sobre diferents afers del barri. Abans, però, cal aclarir que l’enquesta l’hem realitzada amb criteris de sondeig i en cas cap d’estudi científic.
Aleshores, advertim dues característiques:
Primera, un biaix de comunitat, perquè no estan representats tots els perfils socials del veïnat, sinó aquells que hi tenen accés digital, ja que l’enquesta l’hem distribuït per mitjans digitals i xarxes socials. I segona, i aquí rau una fortalesa, la majoria dels participants responen a perfils de veïns i veïnes implicats i mobilitzats per la millora del barri, perfil que en condiciona la mirada però que sovint també en qualifica l’opinió en tenir l’experiència d’un tracte més proper amb les administracions i una observació més acurada i atenta pel que fa l’esdevenir del barri.
Així doncs, des de la redacció repetim aquest exercici per fer-nos una idea del corrent d’opinió sobre diversos afers del barri, i amb la intenció de continuar-la cada any. Aquí teniu els resultats d’enguany.
EL PERFIL DELS ENTREVISTATS
Enguany l’enquesta l’han contestada un total de 190 persones. Per barris, els més participatius han estat els veïns del Passeig de la Zona Franca (31,1%), el Port (21%) i Sant Cristòfol Seat (13,2%). Seguits, però, de La Vinya (7,4%), Estrelles Altes-La Cadena (6,8%), el Polvorí (3,7%) i Cases Barates-Eduard Aunós (2,6). En menor mesura n’han participat també veïns i veïnes de Can Clos i Plus Ultra i igualment hi ha una quota del 11,4% que es decanta indicar el seu carrer concret.
Per gènere, un any més cal destacar la participació de les dones, enguany se situa en un 64,2% del total. Entre els enquestats, la majoria, el 75,3 %, viu al barri des de fa més de 25 anys. Els que han arribat d’entre 10 a 25 anys representen el 18,4 %.
Quant a l’edat, la franja més representada és la d’entre 55 i 64 anys (30,5), seguida de les de 45 a 54 anys (19,5), la de 35 a 44 anys (18,4), 65 a 74 anys (17,9) i la de 25 a 34 anys (9,5). Queda el repte d’arribar al públic dels extrems, tant els més joves (menors de 17 anys i la franja entre 18 i 24 anys), i els més grans (majors de 75).
Respecte de la preferència dels enquestats sobre la mobilitat, destaquem en un primer punt l’ús del transport públic com a mitjà de transport habitual, amb un total de 48,9% d’usuaris. De les alternatives, la primera opció son els busos, amb un 42,1 %, i l’última, és el metro, amb un 6,8 % d’usuaris. D’altra banda, la mobilitat a peu representa el 17,9 % i el cotxe privat un 23,2 %, opció que baixa dos punts percentuals respecte de l’any passat, que era del 19,6 %. Amb bicicleta, el percentatge és del 3,2, idèntic al del 2021.
COM HA CANVIAT LA MARINA?
Pel que fa a la pregunta de si el barri ha millorat o empitjorat respecte de l’any passat, continuen imposant-se el que tenen una visó negativa, un 51,1% considera que ha empitjorat (58,7% l’any passat) enfront del 26,8% que creu que ha millorat (19,6% de l’any passat) i el 22,1% considera que es manté igual. Per tant, tot i la majoria més crítica, hi ha una lleugera millora, un augment del 7,2% de la visió en positiu del nostre barri.
Entre els punts forts es destaca la millora en el transport públic, l’habilitació de nous espais verds i la habilitació de més habitatge d’ús públic. Com a punts febles, es menciona la circulació pel passeig de la Zona Franca i els carrers adjacents així com el carril bici, la brutícia dels carrers i la poca freqüència de pas dels busos.
Sobre la perspectiva de futur, creixen els optimistes. Aquest any, el 40% creu que el barri anirà a millor, en comparació amb el 33,6% que ho creia el 2021. Aquells que pensen que anirà a pitjor són el 33,2% en comparació amb el 31,1% de l’any passat. Els que opten per l’opció que es mantindrà igual són el 26,8%, un 4% menys que el 2021.
Entre les qüestions que els veïns i veïnes comenten com a punts esperançadors surten la construcció del nou barri de la Marina del Prat Vermell, l’impuls del jovent i el seu esperit transformador. Com a punts negatius hi són la gestió de l’Ajuntament i l’incompliment de demandes veïnals.
En relació a la satisfacció de viure a la Marina, sobre 10, els enquestats l’han puntuat amb un 6,1. Només una dècima per sota que l’any passat. Es repeteixen igualment les principals avantatges: la proximitat amb la natura (37,4%), el tarannà veïnal (30,5%) i les zones verdes i els parcs (29,5%). Com a contrapunt, i en la mateixa línia de l’any passat, els problemes més greus que detecten són l’incivisme (73,7%), la inseguretat (64,2%), i la brutícia (57,9%).
LA GESTIÓ DE L’AJUNTAMENT, A DEBAT
Els enquestats li posen una nota de 3,9 sobre 10, dues dècimes inferior a la de l’any 2021. El 60% considera que la gestió pressupostària és entre dolenta i molt dolenta, i la resta opina que és: normal (10%), regular (21,1%), bona (5,8%) o molt bona (3,2%).
La puntuació que han tret els diferents serveis és la següent.
Amb les dades sobre la taula, el 45,8% creu que els serveis es mantenen igual (43,2% va optar per aquesta opció l’any passat), el 37,9% considera que els serveis del barri han empitjorat respecte a fa un any, 9 dècimes superior el 2021. I el 16,3% en canvi, creu que han millorat.
En quant a la pregunta sobre si coneixen les autoritats més properes, qui era el regidor de Sants-Montjuïc, per exemple, el 58,4% no en tenia coneixement, a diferència del 74% dels enquestats de l’any anterior. Com a curiositat, dues persones de les que han respost aquesta pregunta apunten a Laura Pérez que abans ocupava el càrrec. Altres s’apropen molt en el nom, o encerten només en el cognom, amb propostes com Carles Serra, Marc Ribas o Marc Serna…. Dels que havien assegurat saber qui és la persona que, en aquests moments, ocupa el càrrec de regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, gairebé el 76% ha encertat.
Amb aquestes dades, hem pogut valorar a grans trets què opinen els veïns i veïnes del barri sobre la Marina i la gestió municipal, a més dels problemes i virtuts que cal destacar en comparació amb l’any anterior. Ara caldrà esperar a l’enquesta de l’any vinent per valorar com va canviant el nostre barri i animem a aquells veïns i veïnes que tenen ganes de canviar el seu entorn i compartir les seves inquietuds a participar-hi.