Quina és la quantitat diària de sal recomanada?

CAP La Marina

L’Organització Mundial de la Salut recomana el consum de 5 grams de sal al dia, equivalent a una culleradeta de cafè plena o a 2 grams de sodi al dia, i millor que sigui sal iodada per ajudar al bon funcionament del tiroide.

La Setmana Mundial de la sensibilització de la sal es celebra cada any la segona setmana de març per alertar dels riscos de l’abús d’aquesta amb l’objectiu de prevenir el risc d’ algunes malalties.

Quines malalties es relacionen amb l’abús en el consum de sal?

Malalties cardiovasculars, hipertensió, infarts, accidents cerebrovasculars, insuficiència cardíaca, osteoporosi, alguns tipus de càncer com el d’estómac, retenció de líquids, sobrepès, càlculs renals, empitjorament de l’asma …

On trobem la sal?

No només hi ha sal als aliments que preparem a casa sinó als que ja estan fabricats, que són els aliments processats, i que representa la major part del consum de sal de la dieta, es troben a: embotits, salsitxes, formatges, pizzes, pastisseria industrial, pa, aperitius, salses industrials, sopes de sobre, conserves, aliments precuinats, alguns congelats, fruits secs salats, cereals d’esmorzar, embotits, brous concentrats, mantega, margarina…

Al voltant del 75% de la sal de la dieta procedeix del consum d’aliments processats, el 15% prové de la sal que afegim en cuinar o a la taula i el 10% restant correspon a la sal que contenen els aliments.

Hem de llegir les etiquetes i triar aquells aliments amb menys contingut en sal.

Si l’etiquetatge apareix referit al contingut en sodi de l’aliment podem calcular el contingut en sal multiplicant els grams de sodi per 2,5.

Un aliment té molta sal si aporta 1,5 grams per cada 100 grams i poca sal si aporta 0,25 grams per cada 100 grams.

Què podem fer per reduir el consum de sal?

-No afegir sal durant la preparació del menjar sinó quan estigui acabat.

-Substituir la sal per espècies, herbes aromàtiques, vinagre, llimona, olis gustosos, ceba, all…

-Rentar les conserves vegetals i llegums abans de fer-les servir.

-Treure el saler de la taula.

-Escollint productes hiposòdics.

-Triar productes frescos: carn, peix, fruites i verdures.

-Consumir molta fruita i verdura fresca, ja que són riques en potassi i neutralitzen part dels efectes nocius del sodi.

Recorda: menys sal = més vida i més salut.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.