La Marina s’adapta a les transformacions socials i econòmiques

Analitzem el perfil del veïnat, els sectors punters i l’educació al barri

Yaiza Sánchez

El barri de la Marina porta viu des del segle XIX. Es pot comptar des de 1819, amb la inauguració del canal de la Infanta, que va millorar el paisatge agrícola i va marcar un abans i un després en la indústria. En els més de 200 anys d’història, la Marina ha experimentat molts canvis, ha donat la benvinguda a noves cares i n’ha acomiadat d’altres. El barri avança, es mou, tot i que l’essencial es manté: un veïnat plural, obert i acollidor.

Com són les persones que conformen el barri?

El Departament d’Estadística i Difusió de Dades, gestionat per l’Ajuntament de Barcelona, publica periòdicament les anàlisis dels nivells socioeconòmics dels districtes i barris de Barcelona. D’acord amb la investigació, hem pogut extreure el perfil mitjà d’habitant de la Marina del Prat Vermell: un home d’entre setze i 64 anys. A la Marina de Port la mitjana és una mica diferent: es manté la franja d’edat, però hi ha més dones. Com a curiositat, ambdues tendències s’han mantingut en l’evolució que han experimentat els territoris des de 2014.

La Marina és un barri orgullós per la quantitat de cultures que acull i celebra. Del total de la població de la Marina del Prat Vermell, d’acord amb les xifres del 2020, el 13,9% prové de països estrangers, sent els més comuns la Xina, Marroc i el Perú. D’altra banda, a la Marina de Port hi ha un 17,9% d’immigració, que prové fonamentalment de Filipines, Marroc i la Xina.
 
L’economia que sosté el barri
El principal motor que mou l’economia de la Marina del Prat Vermell és la indústria, que l’any 2020 representava el 78,2%, atenent la importància del Polígon Industrial.En una segona i tercera posició allunyada se situen les oficines i els establiments locals, amb un 11,3% i 6,8% respectivament. El sector més afectat en els darrers sis anys ha estat el comerç, que ha experimentat una davallada del 2,4%. La branca de l’ensenyament fa l’únic repunt, de l’1%.
En una situació gairebé oposada es troba la Marina del Port. Amb un model econòmic més equitatiu, les tres fonts econòmiques bàsiques són el comerç (20,8%), la indústria (19,5%) i les oficines (18,3%). En comparació amb la Marina del Prat Vermell destaca la dedicació als  espectacles. En aquest cas, les principals davallades en els darrers anys les experimenten el sector del comerç i els espectacles, amb una disminució del 6,8% i 6,4% respectivament. A l’altra cara de la moneda, les àrees de la indústria i l’hoteleria augmenten un 3,6% i 3,1%.
L’atur és una de les principals preocupacions del veïnat. El 2020, la taxa de desocupació registrada a la Marina del Prat Vermell assolia els 130 aturats, 37 més que l’any anterior. D’aquesta xifra, el 55,4% són homes i el 44,6%, dones. Tot i que la diferència entre 2019 i 2020 és notable, cal remarcar que la darrera se situa als nivells equiparables a 2014; quant a la Marina de Port, l’atur arriba a les 2.129 persones, xifra de les quals el 43,4% són homes i el 56,6%, dones. Aquest nombre és comparable a les dades de 2014 i 2015. 
 
Quin és el futur educatiu de les noves generacions?
Més enllà d’analitzar l’economia i societat del barri, per entendre-ho i preveure el camí, cal esbrinar quines vies educatives escull la canalla. D’acord amb el Departament d’Estadística i Difusió de Dades, el jovent de la Marina opta per cursar Cicles mitjans i batxillerats especialitzats. En concret, a la Marina del Prat Vermell ho fa el 12,7% i a la Marina de Port, el 23,8%. D’altra banda, els que trien estudis universitaris són només el 7,8% i 16,8%, respectivament, molt per sota de la mitjana de Barcelona, situada entorn del 30%
 
Una de les dades positives pel que fa a l’ensenyament és la disminució que experimenta any rere any la quota de persones amb un “nivell d’instrucció insuficient”. A la Marina del Prat Vermell se situa en el 4%, una xifra que ha disminuït un 17,2% des de 2014. Una tendència similar experimenta la Marina del Port: assolint el 2,9% el 2020; la diferència amb l’any 2014 és del 7,6%.
 
La Marina evoluciona i s’adapta al context actual, així com a les possibilitats que ofereix cada zona. Amb una ciutadania acollidora, oberta i compromesa, combina la bellesa del paisatge i  les tradicions amb la visió moderna que ofereix el futur. Un barri que canvia, lluita i no s’atura, però, sobretot, que manté intacta l’espurna que només pot donar l’escalfor del veïnat.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.