“Les farmàcies hem acabat pagant la diferència dels preus dels tests perquè la regulació va arribar tard”

Alejandro Flores

Catalunya ha viscut, durant les últimes setmanes, tota una tempesta de casos de coronavirus. La nova onada de covid-19 causada per la variant òmicron, detectada primer a Sud Àfrica i ràpidament estesa arreu del món, ha fulminat tots els rècords de contagis a tots els continents. Espanya mai havia arribat a superar els 100.000 casos confirmats de coronavirus en un dia, i molt menys a doblar aquesta dada. Pel que fa a Catalunya, el passat 20 de gener es van comptabilitzar més de 50.000 casos confirmats en un sol dia, la xifra més alta del que portem de pandèmia, i més de 200.000 persones es van contagiar només en aquella setmana, el que suposa que almenys el 2,6% de la població catalana.

Amb tot això, les vendes de les proves autodiagnòstiques més utilitzades, els tests d’antígens, han experimentat un fort creixement durant la sisena onada de coronavirus, i moltes farmàcies (que a Espanya son els punts de venda més utilitzats) han patit aquest augment de la demanda amb problemes d’estoc. Ara, el govern espanyol fixa un preu màxim de 2,95€ per test, una mesura molt demanada degut als elevats preus que tenien al nostre país en comparació amb països com Alemanya (on els ciutadans tenen dret a un test gratis per setmana) o el Regne Unit (on son gratuïts i es demanen a través de la pàgina oficial del govern, amb un procediment per rebre’l a casa). A Espanya, en canvi, els preus variaven segons el lloc on els adquiríem, i anaven des dels 3 als 8 euros. Amb l’onada de casos causada per òmicron, tot coincidint amb la celebració dels àpats de Nadal, la demanda va augmentar més d’un 200%. I tot això ¿com ha afectat a les farmàcies de la Marina? Hem parlat amb algunes d’elles per conèixer de primera mà la seva experiència en les últimes setmanes.

“Durant les vacances de Nadal va haver-hi una gran demanda de tests d’antígens que superava l’estoc que teníem”, explica el Germán Giménez, que regenta una farmàcia al carrer Foneria. El farmacèutic explica que, durant els dies més propers als àpats familiars de les festes de Nadal, que van coincidir amb l’inici de la sisena onada i l’arribada de la variant òmicron a Catalunya, la seva farmàcia va haver de portar a terme una política comercial de dosificació: només podien vendre un màxim de 5 o 10 tests d’antígens per persona. Segons el Germán, va haver-hi farmàcies que compraven més tests dels que necessitaven, i això va ser una de les causes que va provocar l’escassetat d’estoc, i ara s’han trobat amb la problemàtica de la limitació del preu a 2,95€ marcat pel govern espanyol. “Hi ha farmàcies que han comprat massa tests durant l’època en què no hi havia limitació de preus perquè el laboratori els hi feia oferta, però ara s’han trobat que han perdut diners perquè no els poden vendre al preu que els pertocava”, comenta, i afegeix que “la mesura de posar un preu màxim als tests d’antígens és bona, però hauria d’haver arribat abans, i no quan ja ha passat la demanda de Nadal”.

En el cas de la Susanna, que treballa a la farmàcia emplaçada entre els carrers de Foc i de Mare de Déu de Port, la demanda durant les festes de Nadal va augmentar “de 0 a 100”, això és de manera exponencial”. “Hi ha hagut molta conscienciació respecte a l’any passat, quan les vendes de tests d’autodiagnosi no s’apropaven ni de lluny a les d’enguany”, explica la Diana Vidal, companya de feina de la Susanna. Totes dues coincideixen, però, en els desavantatges de la limitació de preus en els antígens, ja que consideren que el preu al qual els laboratoris els hi venen els tests no ha variat, però sí que ho ha fet, per llei, el preu de venda al públic: “si no és perquè les proves es venien més cares durant els mesos amb més demanda, hi ha pèrdues”, expliquen la Susanna i la Diana.

En el cas del David Sala, que regenta una farmàcia al carrer Mare de Déu de Port a tocar amb Mineria, coincideix amb el Germán Giménez en la idea que la mesura de fixar un preu màxim arriba massa tard. “Si el preu ja ve regulat, molt millor, perquè a tot arreu serà el mateix”, assegura, però discrepa amb la regulació aplicada en el fet que obre la via a que cada farmàcia faci publicitat dels tests, i per tant marqui preus diferent segons criteris propis, sempre per sota del preu màxim. Assegura que “malgrat afectar-nos com a farmàcia la limitació del preu, tothom ha de rebre un servei com són els tests d’antígens de manera igualitària”. Amb la davallada de la incidència de la sisena onada de coronavirus, diversos països plantegen la “gripalització” de la covid. A Espanya, Pedro Sánchez feia públic aquest plantejament a finals de gener, assegurant que des del govern espanyol estan “treballant per abordar la covid-19 com una grip i no com a una epidèmia”, justificant el canvi de paradigma amb l’alta vacunació de la població espanyola, el desenvolupament de nous medicaments que tractin la malaltia i la menor letalitat de la variant òmicron per a les persones vacunades.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.