La parada de metro de Foc s’ha convertit en tot un símbol per al barri de La Marina. Representa el resultat d’una lluita veïnal (“Volem Metro Ja!”) i del futur del nostre barri (la Marina del Prat Vermell acollirà prop de 30.000 veïns més). FOC és, també, una nova federació cultural i artística que aglutina diferents disciplines. És nascuda al barri de La Marina fa poc més d’un any, precisament a pocs metres de la parada de metro, entre l’IES Montjuïc, l’Agència Tributària de Catalunya, la Ciutat de l’Aigua i la muntanya de Montjuïc.
“Ens trobem a un barri amb uns veïns que hi han lluitat molt fort. Hem vingut per sumar-nos-hi i entrellaçar activitats amb la resta d’entitats de La Marina”, explica el Xavier Gamito, matemàtic i molt proper al món de les arts escèniques. El petit despatx on el Xavier i el Víctor Ruiz ens reben es troba a una nau industrial que, fa pocs anys, estava mig abandonada. Un espai polivalent que serveix també de cuina i de menjador, on la llum natural penetra cisellada per les quadrícules d’una finestra de tipus industrial. Els fogons, que semblen trets d’una antiga cuina, escalfen un cafè que després anirà mesclat amb llet de soja. L’improvisat rebedor només representa una molt petita part d’aquest projecte.
FOC pretén esdevenir una federació que aplegui creadors de diferents disciplines, com la pintura, l’escultura, les arts escèniques o la literatura. El Víctor Ruiz ve d’una família que s’ha dedicat del món de l’escultura. “Quan vaig dir que volia fer art, la meva mare no es va sobtar. És més: ho entenia”, explica el Víctor. Seguidament, reflexiona sobre la importància de la creació artística en la nostra societat, i lamenta que no hi sigui una prioritat. “L’art és pensar sobre el món que ens envolta i establir un punt de vista crític”, assenyala, reforçant-se de les paraules del Xavier, que insistia en la idea de la “mirada curiosa” que tenen els integrants de FOC.
Recentment, els col·laboradors del centre han llançat una campanya de micromecenatge per recaptar diners i poder donar-li forma a la nau, distribuint els espais segons les necessitats de cadascú. “Hem de prendre consciència que tot el que fem influeix al nostre entorn. Cada membre té una manera de fer les coses, i aquest espai es transformarà en una mescla de totes elles”, reflexiona el Víctor mentre assenyala una maqueta de cartró de la nau. Malgrat que cadascú tindrà el seu espai per poder crear i aprendre, el Xavier insisteix en la idea de la coordinació entre les diferents disciplines artístiques que hi participaran per crear un espai polivalent: “cadascú a la seva feina, però tothom molt curiós pel que està fent l’altre”, insistint en el vessant d’aprenentatge que té l’art.
L’arribada del confinament domiciliari per la pandèmia de coronavirus, ara fa tot just un any, va fer que totes les activitats planejades per a FOC es paressin en sec. El Víctor explica que la previsió abans de la Covid era organitzar ràpidament activitats i esdeveniments, però no es van parar a pensar la importància que tenia una bona distribució de la nau per a optimitzar-les, i amb l’arribada del confinament van poder reflexionar-hi. “Tenint en compte que som agents culturals que toquem diferents disciplines, compartir i organitzar l’espai és fonamental, i durant aquest temps hem tingut la oportunitat de pensar com fer-ho”, apunta el Víctor.
La nau va prenent forma. Malgrat que durant uns mesos hi haurà zones que es destinaran al lloguer per aconseguir rendibilitat econòmica, la idea és que l’espai sigui autosuficient amb la activitat pròpia dels col·laboradors i col·laboradores. “L’èxit, el nostre objectiu, és construir un projecte autogestionat i que no necessitem ingressos externs, sense perdre diners; l’energia és el motor per a què aquest espai es mantingui en peu”, conclou el Víctor.
“El nostre objectiu és construir un projecte autogestionat i que no necessitem ingressos externs”
“Hem vingut per sumar-nos-hi i entrellaçar activitats amb la resta d’entitats de La Marina”