Víctor Recacha
Desenes de veïns de La Marina s’han manifestat aquesta tarda pel Passeig de la Zona Franca en rebuig de l’obertura d’un nou centre de ‘menas’, menors estrangers no acompanyats, a la Zona Franca. L’anunci va arribar fa uns dies al barri causant controvèrsia i crítiques entre els veïns. Si res no canvia, està previst que el nou centre obri les seves portes el mes que ve.
Abans de l’inici de la manifestació, els organitzadors de la protesta han llegit un manifest davant de la multitud aglutinada entorn la Plaça de La Marina, reclamant que La Marina deixi de ser ‘el cul de Barcelona’. En va parlar l’Abdó Florencio, president de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants de La Marina “si la Generalitat s’hagués posat en contacte amb els veïns i entitats del barri entre tots haguéssim trobat una solució digna i satisfactòria per a tots.”
També ha expressat el malestar respecte a la reticència de la Generalitat a reunir-se per a tractar l’assumpte i la manca d’informació (ha retret haver-se assabentat de l’arribada del nou centre per la premsa) i que la directora de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat), Georgina Oliva, màxima responsable dels ‘menas’, només els hagi trucat una hora i mitja abans de la manifestació.
Des de la Coordinadora, l’Abdó Florencio, ha volgut remarcar que no es tracta d’una mobilització de caràcter racista, afirmant que els menors que arriben al nostre país ho fan amb grans esforços i amb la voluntat majoritària de “sobreviure i d’integrar-se”, però “un petit grup, per a subsistir, no té altre remei que la delinqüència”. Per això creuen que la crisi dels ‘menas’ pot afegir “pressió social als barris” si no es gestiona bé.
“A La Marina convivim magníficament persones àrabs, negres, llatines, xineses, filipines i moltes altres nacionalitats”, van llegir. Ressalten que la Coordinadora treballa pels drets humans i dels infants i vol tenir molta cura amb aquest tema. Indiquen, per tant, que es tracta sobretot de pressionar la Generalitat i el Govern d’Espanya perquè “la seva mala gestió” en la crisi dels ‘menas’ “té un preu molt elevat, que sempre paguem els mateixos, en aquest cas el barri de La Marina”.
En la mateixa línia hi van parlar Rafael Ochoa i Melania, altres veïns actius a la convocatòria i que també van subratllat la necessitat de garantir el benestar de tothom. Juan Antonio Reyes, vicepresident de la Coordinadora, va tancar l’acte a la plaça cridant als veïns a “generar espais de reflexió, debat i consens entorn del projecte de barri que tenim els veïns pel nostre futur, hem de ser capaços d’encaminar, orientar i ser actius i propositius davant la tasca de les administracions públiques”, va dir.
Acte seguit, els assistents s’han manifestat al llarg del Passeig de la Zona Franca, tallant el tràfic, fins a arribar a la Plaça d’Ildefons Cerdà. La Guàrdia Urbana ha desplegat un mínim de tres vehicles per a controlar el trànsit i el desenvolupament de la protesta i no ha volgut comunicar estimacions sobre les xifres d’assistència.
Els manifestants, entre els quals també hi ha hagut llatins, magrebíes, gitanos i d’algunes altres nacionalitats, prova la interculturalitat que conviu a La Marina, han llançat crits com ara “el barrio unido jamás será vencido”, “no es racismo, esto es unidad” o “no queremos ser un barrio de tercera, no queremos ser un barrio marginal”. També han reclamat la dimissió de Chakir El Homrani, conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, així com de la directora de la DGAIA Georgina Oliva.
En ser consultats per La Marina, els veïns assistents a la manifestació expressen la sensació generalitzada que, en ser un barri de baix perfil socioeconòmic, costa molt que arribin inversions socials per a dinamitzar i desenvolupar-lo però, en canvi, molt poc que arribin projectes rebutjats a la resta de la ciutat i que només fan que incrementar la pressió social i la desigualtat.
La Mariluz ha criticat que “l’administració no ho està gestionant bé i els demanem que busquin les maneres més adequades”. Ha criticat que aquests centres no estiguin més distribuïts i es localitzin “la majoria, a barris com els nostres”.
De la inquietud i la por d’alguns dels veïns també se’n desprèn desconeixement entorn el funcionament administratiu de l’atenció a les persones menors migrades, així com als ajuts i prestacions econòmics que suposadament perceben ells o les seves famílies en el país d’origen.
La Silvia ha assistit a la manifestació amb ella i ha afegit que “tenim por perquè no s’ha donat la suficient informació i la veritat preferim que no els concentrin aquí”
Les veïnes Raquel i Blanca han rebutjat que es tractés d’una mobilització de caire xenòfob i han expressat la seva preocupació perquè tenen fills i consideren, en referència als ‘menas’, que “aquests nens són problemàtics, és igual si són d’aquí o de fora, el tema és que són conflictius”.
La Xènia Morgado, integradora social especialitzada en igualtat de gènere també s’ha apropat a la mobilització i ha assegurat a aquest mitjà que la mobilització no critica els ‘menas’ sinó la gestió del Govern: “Els mateixos ‘menas’ estan patint perquè estan sols, no tenen una llar on viure.” Creu que “no es tracta que entre els més desafavorits ens ofeguem uns a d’altres sinó de reclamar humanitat i justícia tant per ells com per nosaltres com a veïns” per a garantir el benestar de tothom. “Jo no em considero racista ni crec que la majoria de la gent que ha vingut a manifestar-se ho sigui”, ha sentenciat.