ABD, Associació Benestar i Desenvolupament, encara el curs escolar 2016-2017 amb novetats en el seu catàleg de tallers per a relacions igualitàries i lliures de violència. A més de treballar aspectes com el mite de l’amor romàntic i la diversitat sexual, també s’oferirà formació centrada en l’assetjament escolar o bullying, una problemàtica creixent a les aules que té greus conseqüències en qui ho pateix. El nou catàleg de formació inclou 16 tallers per a estudiants de primària i secundària i sessions de formació per a professorat i famílies en matèria d’igualtat i prevenció de relacions violentes.
Per al curs 2016-2017 les novetats són Diguem no al Bullying, taller dirigit a primària per a la prevenció de l’assetjament escolar, i Transgredim, centrat en l’exploració del model Home i Dona existent en la nostra societat i els estereotips i expectatives de gènere.
L’assetjament escolar és qualsevol maltractament psicològic, verbal o físic produït entre els escolars de forma reiterada. És un fenomen cada vegada més present a l’última etapa de l’Educació Primària. És per això que és especialment important donar informació concreta sobre el fenomen i apel·lar a l’empatia dels nens i les nenes, però sobretot, sensibilitzar al conjunt de la classe per fomentar una posició clara de rebuig i tolerància zero a la violència. En el taller “Diguem no al Bullying” es fa una dinàmica que facilita poder diferenciar clarament entre el bon tracte i el mal tracte i generar un espai on poder compartir les emocions davant les agressions dels altres. En la segona part del taller, s’introdueix una dinàmica que promou l’empatia cap a les persones excloses i permet reflexionar al seu entorn de la capacitat d’acció que té la classe per frenar qualsevol tipus d’agressió i relacionar-se des del respecte.
[blockquote style=”1″]És important donar informació concreta i apel·lar a l’empatia dels nens i les nenes, i sensibilitzar al conjunt de la classe per fomentar una posició clara de rebuig i tolerància zero a la violència[/blockquote]
Pel que fa al taller Transgredim, mitjançant un joc de role-playing s’explora el model d’Home i Dona existent a la nostra societat i l’assignació en aquests d’uns rols, formes de ser i actuar. Al llarg de la dinàmica s’aprèn a diferenciar entre el concepte de sexe biològic i d’identitat gènere. A més, a través d’una reflexió guiada, es discuteixen els estereotips i les expectatives de gènere fent èmfasis en com aquests ens limiten les possibilitats de ser. D’aquesta manera s’ofereix una mirada crítica a través de la qual l’alumnat pot explorar un ampli ventall de masculinitats i feminitats on poder-se construir amb més llibertat.
Els tallers d’ABD s’imparteixen en escoles i instituts de Catalunya, a professionals de l’àmbit social i educatiu dels ajuntaments o a altres institucions o entitats que ho sol·licitin. Per a informar-vos sobre els tallers d’ABD, podeu contactar amb Bet Canal (bcanal@abd-ong.org).
Associació Benestar i Desenvolupament