La importància de votar també a Europa

Sempre que tenim per davant una cita electoral els mitjans de comunicació dediquem minuts i pàgines a posar l’accent en la necessitat que els ciutadans i ciutadanes exercim el nostre dret a vot. Quan a més es tracta d’eleccions europees –que històricament registren els nivells d’abstenció més elevats-, aquesta tendència encaras’accentua més. Per què, doncs, la majoria de la població continua percebent els comicis europees com a quelcom insignifi-cant per al seu dia a dia?

Si fem marxa enrere i observem els ín-dexs de participació en les darreres duesconvocatòries d’eleccions al Parlament Europeu, veurem que el 2004 només el 39,7 % dels votants catalans va fer l’esforç de dipositar la seva papereta a les urnes, mentre que el 2009 aquest percentatge va baixar al 37,5%. Per què –insistim- aquest desin-terès per allò que es decideix a Brussel·les?

El 25 de maig tindrem ocasió de comprovar si l’abstenció continua creixent o bé si s’inverteix la tendència. Aquesta serà laprimera convocatòria en què els europeustindrem el poder de decidir –de manera més o menys directa- qui serà el proper president o presidenta de la Comissió Europea. Serà aquesta novetat suficient per incentivar la participació?

Per resoldre tots aquests dubtes, des de LA MARINA hem volgut traslladar aquestes i altres qüestions al director de l’Oficina de la Comissió Europea a Catalunya i Balears, Ferran Tarradellas (pàgs. 2 i 3), quidestaca allò que també des dels mitjansde comunicació posem de relleu sovint:la majoria de qüestions que tenen a veure amb el nostre dia a dia es decideixen primer a Europa. I és que, efectivament, polítiques per incentivar l’ocupació juvenil o les grans infraestructures –per citar només alguns exemples- es posen en marxa gràcies,en bona part, als fons que vénen d’Europa. 

Des d’aquesta publicació –i aquest espai en particular– hem destacat sovint la importància que els ciutadans i ciutadanes participem activament de la democràcia.Darrerament, a més, amb la consulta perdecidir el futur de Catalunya com a tema“estrella”, la importància (o no) de votar ha passat a formar part del nostre vocabulari quotidià. I és que votar és important, sí, també a Europa

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada