Acabar amb l’atur significa un altre tipus de política industrial, laboral i social

Parlar de crisi i d’atur, és parlar d’un tema que segueix preocupant enormement. Aquest monstre nascut inicialment fruit d’una crisi especulativa i financera mundial, que al nostre país es va agreujar per diverses causes, algunes d’elles molt interrelacionades, -la bombolla immobiliària, la corrupció, la crisi financera i les males polítiques en foment de la industrialització i inversions en R + D-.  Agreujat tot això amb les polítiques d’austeritat i retallades, les “reformes laborals” dels actuals governs, preocupats més en facilitar l’acomiadament i endurir les condicions dels aturats i de les seves famílies, que de polítiques socials i industrials que pal·liïn seus efectes.

Malauradament, en el segon semestre de 2015 segons l’INE, el conjunt de l’estat espanyol, se situa com el segon amb més atur de la UE, amb un 22.37%. I Catalunya en un 19.1% d’aturats segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) del 2n trimestre de 2015. La contractació que es crea té elevats índexs de temporalitat, més del 25%.

A La Marina som conscients que darrere de les fredes estadístiques, hi ha drames familiars, dels que poc o gens se’n sap, per això ens hem posat en contacte amb Joan Mestres, membre de l’Assemblea de Treballadors / es en Situació d’Atur de la Marina-Zona Franca i portaveu autoritzat per aquesta entrevista.

Joan, que us mou a organitzar-vos?

La idea sorgeix fa uns 4 anys, a partir de persones en atur dels nostres barris, preocupats davant l’índex d’atur existent en el conjunt de barris que componen la Marina, (un dels més alts de tot Barcelona).

Com us organitzeu?

Som part de l’assemblea 15M i de la coordinadora d’assemblees d’aturats /es de Catalunya. A la nostra assemblea tots som iguals, cadascú realitza les propostes que considera, hi ha qui està organitzat política o sindicalment, altres no, però el carnet es deixa a la porta, defensem la pluralitat; ni som apolítics, ni partidistes.

La idea, explica Mestres, és entendre que l’atur no és un problema individual i té per tant, solucions col·lectives. Per això estan integrats a la “Coordinadora laboral de la Marina”, en la qual hi son presents col·lectius d’empreses en conflicte, pensionistes i jubilats, el que permet posar a l’afectat en contacte amb assessorament especialitzat, advocats, sindicats, etc.

Igualment, formen part de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, una plataforma integrada per la PAH i l’Assemblea d’Aturats entre altres, que han impulsat la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) recentment aprovada al Parlament. La llei conté mesures per resoldre els riscos d’exclusió social, impagament hipoteques, lloguer d’habitatge, llum, aigua o gas; implicant a Generalitat, Ajuntaments, serveis socials, propietaris immobiliaris i empreses energètiques.

Quina problemàtica hi trobeu en les famílies a l’atur?

Sobretot desnonaments i pobresa energètica són les principals conseqüències, cobrim dos fronts: un, suport i assessorament immediat a les famílies, (desnonaments, talls de llum, aigua) i un altre, amb entrevistes prèvies a la Direcció de Serveis Socials Municipals per aplanar el camí.

Reconeixen que la resposta d’aquest organisme ha estat molt positiva. Posteriorment acompanyen als afectats perquè davant la difícil situació que travessen se sentin recolzats en tot moment.

Quins són els vostres objectius? La idea, diu Mestres que les empreses per si soles creessin ocupació, s’ha demostrat ineficaç. Cal impulsar canvis, les polítiques d’austeritat han desindustrialitzat el país, la reforma laboral ha destruït molts llocs de treball i retallat drets perjudicant al treballador. Cal un altre tipus de política industrial, laboral i social; acabar amb els contractes precaris i en frau de llei, eliminar hores extres, frenar les externalitzacions i altres formes de precarietat encobertes.

Ens queda claríssim. I per acabar, el parat a on pot acudir?

Ens reunim tots els dimarts a les 10h a la casa del rellotge i els dijous a les 19h a l’Engranatge.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.