Adjudicats els habitatges protegits del carrer Sant Eloi

Els 32 habitatges de la promoció de protecció oficial del carrer Sant Eloi (Illa Metalco) ja han estat adjudicats i s’espera que els nous inquilins s’hi puguin mudar a finals de setembre, segons va explicar Xavier Mauri, director tècnic de la Fundació Hàbitat3, nova gestora de l’edifici.

En una reunió informativa amb els veïns a principis d’aquest mes, Xavier Mauri va reiterar la voluntat de fer les coses bé per evitar que es repeteixin les ocupacions il·legals que van convertir l’edifici en un focus de delinqüència durant l’anterior gestió, de l’empresa pública ADIGSA (actualment absorbida per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que és la que ha cedit l’edifici a Hàbitat3).

Hàbitat3 és una fundació creada per la Taula d’Entitats del Tercer Sector, que agrupa a la majoria d’entitats socials catalanes, amb l’objectiu de gestionar habitatges buits i dedicar-los a famílies necessitades. El projecte de la Fundació Hàbitat3 posarà els habitatges del carrer Sant Eloi a disposició de persones econòmicament vulnerables però que també tenen una “necessitat social”, en paraules de Mauri.

Es tracta d’un treball conjunt amb diverses entitats socials, que s’encarregaran de fer un seguiment tècnic a les persones que accedeixin als habitatges. El president de la Unió d’Entitats de La Marina, Antonio Guillén, que a més forma part de la Junta Directiva de la Taula, afirma que s’estan fent els passos per “donar solució a la població amb més dificultats”, però afegeix que els habitatges han anat destinats a “un sector molt concret, no és la solució a la població general que necessita habitatge”.

La principal preocupació dels veïns és que es tornin a donar activitats il·legals i ocupacions d’aquests pisos protegits, tal com expressaven a aquest mitjà tant el president de l’Associació de Veïns de l’Illa Metalco, Manuel Míguez, com una representant del Centre Àncora, entitat molt activa durant la problemàtica anterior, prèviament a la reunió amb Hàbitat3. Alguns veïns van comunicar durant la reunió la por que la gestió es desentengui dels habitatges un cop ja s’hagin lliurat les claus als inquilins, sensació que es va tenir durant l’anterior gestió, en què els Mossos d’Esquadra van haver d’intervenir els pisos múltiples vegades.

El director tècnic de la Fundació Hàbitat3 va assegurar ràpidament que això no passaria: “No volem tenir habitatges buits perquè sabem el que pot passar”. Durant la primera fase dels nous residents a l’edifici hi haurà Guàrdia Urbana perquè no es donin irregularitats en el procés, i no hi haurà el servei de vigilància per controlar l’immoble que la Generalitat de Catalunya va contractar el 2012 i que li ha suposat un cost de gairebé mig milió d’euros. “La història de l’edifici ens marca, però pensem que si tot va bé en unes setmanes o mesos ens n’oblidarem i entrarem en una fase de normalitat”, va dir Xavier Mauri.

L’adjudicació dels habitatges ja s’ha dut a terme, canviant l’oferta de la promoció, que abans anava dirigida a gent jove. Alguns veïns esperaven que amb el nou règim poguessin accedir als habitatges persones del barri amb problemes econòmics, però la promoció s’ha destinat a persones i famílies amb necessitat social: “Són persones que necessiten un suport social”, però “molt autònomes”, expliquen des d’Hàbitat3.

El suport social tècnic l’aporten les entitats socials adherides al projecte; la Unió d’Entitats de La Marina ha col·laborat en el procés de contactar-hi: “Em van demanar que busquéssim les entitats més properes a l’edifici”, explica Antonio Guillén. Les entitats també s’encarreguen de connectar amb la gestora les persones necessitades i que compleixen els requisits. Tot i això, des de la Fundació Hàbitat3 no descarten que puguin haver-hi canvis en el projecte, encara que ho dubten; “si el canviéssim ho parlaríem amb els veïns”, va indicar Mauri.

L’Associació de Veïns i el Centre Àncora havien mostrat amb anterioritat interès a col·laborar en la gestió de la promoció; Xavier Mauri, director tècnic, i l’encarregat de l’Àrea Social d’Hàbitat3, Carles Cervera, també present a la reunió, van demanar que no es tractés als nouvinguts d’una manera diferent, i es va insistir a fer funcionar “la convivència”.

Maria Ortega, presidenta del Centre Àncora, va donar el seu vot de confiança als futurs veïns d’Illa Metalco, afirmant que si no creen conflictes, “si tenen alguna necessitat, qualsevol veí els donarà un cop de mà”. Segons Antonio Guillén, de la Unió d’Entitats, els veïns “també formen part del procés”. D’altra banda, els mateixos representants de la Fundació Hàbitat3 es van mostrar conscients que s’ha d’actuar més enllà de les paraules, però com a garantia d’implicació van fer entendre que a ells també els interessa que tot surti bé. Es tracta del primer projecte en què la fundació treballa amb habitatges cedits per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

El president de l’Associació de Veïns de l’Illa Metalco, Manuel Míguez, també es va mostrar a favor de no avançar-se als esdeveniments i de donar un vot de confiança a la nova gestió dels habitatges del carrer Sant Eloi. La nova gestió promet actuacions ràpides, en cas que algun pis quedi buit, per evitar ocupacions il·legals, i insisteix en el fet que hi haurà un seguiment i en el nivell d’autonomia de les persones que habitaran l’edifici. “S’han de superar les pors i dipositar la confiança en les persones, i recolzar-les perquè sigui un èxit”, opina Antonio Guillén.

Fonts municipals afirmen que el Districte de Sants-Montjuïc col·laborarà “en tot el que calgui perquè aquest projecte tingui èxit i funcioni”. La corporació municipal no ha tingut res a veure en la gestió passada de l’edifici, però aquest va ser construït per INCASÒL en terrenys cedits per l’Ajuntament. Segons representants del Centre Àncora, l’anterior govern municipal havia mostrat la intenció d’adquirir la propietat d’aquesta promoció, fet que no va arribar a realitzar-se mai pel canvi de govern. El Districte “està molt satisfet que finalment s’hagi trobat aquesta solució al problema que existia en aquestes finques”, segons les mateixes fonts municipals.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.