Els problemes del ‘mercadillo’ d’Eduard Aunós, en vies de solució

Després de mesos de reunions amb el Districte, per fi s’han resolt els dubtes legals d’alguns dels paradistes. Ara toca estudiar-ne el canvi d’ubicació

EVA ALBIOL|

El Mercat d’Eduard Aunós, conegut popularment amb el nom de “ Mercadillo” té una història de 27 anys. Quan es va constituir, l’Associació de Veïns del barri disposava d’un total de 20 parades que van anar adjudicant als veïns que ho demanaven partint de diferents criteris: “Jo no treballava, tenia dos nens i aleshores el president de l’Associació em va donar una parada”, explica Rosa Cortés, paradista del Mercat des de la seva fundació. Al llarg d’aquests anys moltes d’aquestes parades s’han donat de baixa sense que ningú les hagi reclamat fins al punt que actualment lAVV d’Eduard Aunós només compta amb 8 parades mentre que les 12 restants han passat a ser de l’Ajuntament .

Més enllà del número de parades, des de fa uns mesos el conflicte dels paradistes gira al voltant d’una nova exigència per part del consistori: “Ens diuen que estem realitzant una activitat de venda i que hem de presentar l’alta d’autònom”, afirma Rosa Cortés. Fins al moment, aquests paradistes han pagat el que es coneix com a Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), un impost que forma part del sistema tributari espanyol i que grava de forma directa la realització de qualsevol tipus d’activitat econòmica. A diferència d’altres impostos, el seu import és constant, independentment del balanç de l’activitat i els paradistes d’Eduard Aunós paguen aquest tribut en proporció als metres que tenen de parada. En poc temps, la preocupació entre els paradistes s’ha anat estenent i és que com comenta la Rosa, “sí que realitzem una activitat de venda, però només la fem els diumenges de 9.00h a 14.30h i només tenim parada en aquest mercat, a diferència de la resta de paradistes que munten la parada en altres mercats la resta de dies de la setmana”.

El cas de la Rosa Cortés no és l’únic, per aquest motiu, davant del procés de regularització de les parades del mercat, l’AVV s’ha posat a treballar i ha realitzat diverses reunions amb el Districte de Sants-Montjuïc per tal d’arribar a un acord. “En total hem realitzat quatre reunions. A més, hem contractat un gestor que està treballant amb nosaltres per posar fi al problema”, explica el president, Jordi Cortés. Després de setmanes de lluita, el passat 30 d’octubre es va celebrar l’última reunió on hi van assistir el gerent del Districte, Francesc Jiménez i Gusi; la consellera municipal de Comerç, Núria Izquierdo; el conseller municipal dels barris de la Marina, Albert López; el gestor contractat pels paradistes; i quatre dels seus representants.“El nostre gestor va explicar que segons la Llei de reforma de les pensions d’agost de 2011 els paradistes no estan obligats a cotitzar a la Seguretat Social sempre que el seu nivell de facturació no superi els 9.000 euros anuals”, explica Jordi Cortés. Arran d’aquesta darrera reunió, el Districte es va veure obligat a buscar una solució: “Vam consultar uns dubtes legals al respecte i, efectivament, fins a uns ingressos determinats no és exigible donar-se d’alta a la Seguretat Social com autònom, i aquests paradistes estarien inclosos en aquest supòsit”, confirma el conseller Albert López. Per tant, segons López: “No se’ls exigirà que presentin aquesta documentació, tal i com en un inici havíem exigit”. Aquesta no ha estat l’única bona notícia per als paradistes. I és que el conseller del Districte als nostres barris explica: “Des de fa anys la llei només exigeix l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) a empreses que facturen més d’un milió d’euros l’any. Per tant, el més segur és que aquests paradistes no estiguin obligats a tributar aquest impost”

 

Reestructuració del Mercat

Un dels punts que també es van tractar a la reunió del passat 30 d’octubre gira al voltant d’una nova reestructuració del Mercat d’Eduard Aunós, que inclouria un canvi d’ubicació de les parades i un control sobre aquestes a fi d’evitar “males pràctiques”. “Un cop regularitzades aquestes situacions i amb la millora del control de les parades, hem de treballar conjuntament amb els paradistes per buscar una possible alternativa a la ubicació actual dins del barri de la Marina”, explica Albert López. I és que la ubicació actual del Mercat està creant alguns problemes a empreses que tenen un horari de treball continu de dilluns a diumenge: “Hi ha molts vehicles dels paradistes que envaeixen les voreres, i tant el Districte com els paradistes estem d’acord que cal dignificar aquest mercat”, afirma López.  Així,  des del Districte i des de l’Associació de Veïns d’Eduard Aunós s’està treballant conjuntament per trobar un nou espai per al mercat que faciliti la feina als paradistes, als clients d’aquest mercat i al barri de la Marina.

2 COMENTARIS

  1. El impuesto de actividades (IAE) económicas no había sido abolido en el último gobierno de J.M.Aznar? si es así como se les puede exigir el pago a los paradistas?.

  2. En 2002, el Gobierno de José Maria Aznar aprobaba una reforma de la Ley de Haciendas Locales, que incluía la exención del IAE para los autónomos y PYMES cuya cifra de negocio fuera inferior al millón de euros. Así, la reforma afectaba a un 92 % de los que entonces pagaban ese tributo. Para los contribuyentes que seguían pagando el IAE se introducían otras novedades, como bonificaciones por la creación de empleo y adopción de energías renovables, etc.

    Los paradistas del mercadillo de Eduard Aunós han estado pagando el IAE hasta ahora en función de los metros que tuvieran de parada. Como estos paradistas no facturan más de un millón de euros al año, lo más probable es que tengan que dejar de pagar el IAE, según confirmó el Distrito de Sants-Montjuïc en la última reunión

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.