Dia internacional de l’aigua: quina importància té en la nostra alimentació?

El 22 de març és el dia mundial de l’aigua. En l’actualitat, la seva disponibilitat preocupa, no només a territoris de baixa disponibilitat d’aliments, sinó a escala global, ja que a part d’altres usos, l’aigua és la principal nutrient en la nostra alimentació, essencial per a la vida. Aproximadament el 60 – 70% del nostre organisme és aigua, i com que cada dia tenim pèrdues d’aigua corporals (ja sigui en suor, orina, femta i fins i tot quan respirem), l’hem de reposar.

L’aigua és la millor beguda hidratant i té beneficis per la salut:

  • Augmenta la vitalitat i regula la temperatura corporal.
  • Participa en mantenir el metabolisme i prevé l’obesitat i la diabetis.
  • Elimina les deixalles (toxines) del nostre organisme a través de l’orina, suor i la femta.
  • Evita la deshidratació i actua com a lubricant de les articulacions, mucoses i pell…
  • Prevé el restrenyiment, intervé en la deglució dels aliments i també en l’absorció i la digestió.

Mites i realitats en relació amb l’aigua

  • “Tothom ha de beure la mateixa quantitat d’aigua”. No exactament, dependrà de múltiples factors com l’edat, l’exercici, les malalties, el país on viu, etc.
  • “L’aigua engreixa”. L’aigua no engreixa perquè no té calories. La pots beure en dejú, als àpats i on et vingui de gust excepte si hi ha dificultat digestiva, on seria recomanable apartar-la dels àpats, o quan es vol evitar anar al bany a la nit, on defugirem de la seva ingesta a partir de la tarda.
  • “Aigua freda o a temperatura ambient”. A l’estiu o a l’hivern es pot beure temperada o calenta, especialment en dejú; a més, l’aigua calenta ajuda a refrigerar l’organisme si fa calor.
  • “Els refrescos em treuen la set”. El cert és que són més cars, estan plens de sucre i ajuden a l’augment de pes.
  • “Un suc és millor que l’aigua a l’esmorzar”. Els sucs, millor si són amb polpa, perquè ajuden a regular el sucre, aportant més vitamines i altres nutrients; recomanem menjar peces de fruita, hi ha més vitamines i minerals i sacia més que un suc.
  • “Qualsevol aigua és bona o saludable”. L’aigua de l’aixeta és apta pel consum, però la seva qualitat és diferent. Dins de les aigües envasades, les més recomanables són les minerals naturals i de baix residu sec.
  • “L’aigua està a altres begudes i és el mateix”. Per hidratar-te el millor és beure aigua; no s’aconsella substituir l’aigua per alternatives, perquè altres begudes són complementàries a 4-5 gots d’aigua al dia (o segons l’aconsellat pel teu metge).

Alguns consells per complementar la ingesta d’aigua o fer-la més agradable són:

  • Augmentar la ingesta d’aliments vegetals i fibres, especialment en vapor o caldos.
  • Afegir gel fet a casa a altres begudes.
  • Aigua amb un rajolí de llimona, trossos de fruita, fulles d’alfàbrega o menta per potenciar el sabor.
  • Aigua amb gas (evitar si tenim hipertensió) i rodanxa de llimona per millorar la dificultat digestiva.

Si teniu algun dubte, consulteu el vostre equip de salut.

Anna Armengol

CAP Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.