Menjar sa és divertit, l’obesitat infantil no

Dra. INMACULADA GIL CANALDA| La organització mundial de la salut defineix l’obesitat i sobrepès com “la pandèmia del segle XXI”. El 28 de maig es celebra el Dia Nacional de la Nutrició sota el lema “Comer sano es divertido, la obesidad  infantil no”, per conscienciar d’aquest problema a la població espanyola.

A Espanya, la prevalença de l’obesitat infantil és molt alta i constitueix un factor de risc important per a la salut física, psicològica i social dels infants.

En l’estudi, publicat recentment sobre vigilància del creixement, alimentació i activitat física, desenvolupament infantil i obesitat (ALADINO) es va observar que 1 de cada 2 nens entre 6-9 anys tenia excés de pes i que només el 3,8% d’infants realitza un esmorzar complet. Això és important ja que el risc d’obesitat en nens és més gran si:

  •  No esmorzen.
  • Viuen lluny de centres esportius o zones verdes.
  • Dediquen més temps a activitats sedentàries.
  • Dormen menys hores per dia.

Factors de risc per a l’obesitat infantil

  • Alimentació inadequada: Ara la dieta de les famílies i dels nens és molt rica en sal, greixos i sucres, aliments envasats, menjar ràpid, aliments fregits, pastes, dolços, begudes i aliments amb sucres afegits; i quasi no es mengen verdures, fruites, làctics, llegums i peix.
  • L’exercici físic escàs: Els jocs ala carrer, excursions i esports són substituïdes per activitats sedentàries (televisió, ordinador, videojocs).
  • Altres factors: Entre les més importants són l’existència d’obesitat en un o ambdós pares, nadons de pes baix en néixer, la lactància materna absent o de curta durada (menys de 6 mesos) i el menor nombre d’hores de son nocturn.

En resum i en forma de suma perquè sigui fàcil de recordar-ho: Alimentació dolenta + poca activitat física = obesitat infantil.

Hàbits saludables per prevenir l’obesitat infantil

  • Esmorzar cada dia:                                                                                                                              ·L’esmorzar és un àpat important i ajuda als nens a tenir més energia per a les  activitats  de l’escola.                                                                                                                        ·Un esmorzar complert per als nens ha de estar composat per: un lacti (llet, iogurt,  formatge); una ració de cereals (pa, cereals, galetes) i una peça de fruita i pot ser  completat amb oli d’oliva, melmelada, pernil dolç o gall dindi).
  •  Menjar 3 peces de fruita al dia.                                                                                          
  • Incloure verdures al dinar i sopar.     
  •  Menjar llegums 2-3 vegades a la setmana. 
  • Augmentar el consum de cereals, peix blau i blanc, llet, iogurt i formatge baix en greix. 
  • Disminuir la carn amb el greix visible i pell, embotits, etc. 
  • Servir porcions més petites. 
  • Moderar el consum de dolços, aperitius de bossa, begudes i aliments amb sucres afegits, formatges grassos, salses i els aliments envasats. 
  • Preferir preparacions casolanes i utilitzant per a la cocció i les amanides oli d’oliva verge. 
  • Fer els àpats en família. 
  • Exercici físic diari (jugant a l’exterior, caminar, pujar escales…) i 2 o 3 vegades a la setmana practicar qualsevol tipus d’esport de més intensitat.
  •  Dormir un mínim de 8-10 hores.
  •  Evitar tenir la tele a l’habitació.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.