La higiene bucal en la infància: què, qui, com

 Autor: Mertxe Liroz
Infermera CAP. Dr. Carles Ribas|

Article Salut, Maig 2014

La higiene bucal és el factor clau per mantenir una bona salut bucodental i per prevenir una de les malalties infeccioses més freqüents en la infància com és la càries. No cal dir que, durant aquesta etapa i fins l’adolescència, és responsabilitat dels pares i mares transmetre uns bons hàbits d’higiene bucal i que la seva carència repercuteix negativament sobre la salut en general.

Per mantenir una bona salut bucodental contem amb dos grans aliats: l’alimentació i el raspall de dents. Una alimentació equilibrada i uns bons hàbits alimentaris –no menjar entre hores, evitant els aliments ensucrats, com ara el sucre, la mel, la brioixeria industrial, els sucs, les patates fregides,…— i higiènics són sinònims de salut.

Així doncs, des d’abans de l’aparició de les primeres dents hem de tenir cura de la boca dels nostres fils i filles si volem mantenir a ratlla precoçment als bacteris responsables de la càries:

  •  Abans: començar amb l’estimulació oral per acostumar al bebè a la manipulació de la boca e instaurar un hàbit precoç, retirant a temps l’ús del biberó i del xumet. En aquesta etapa, es poden utilitzar didals de silicona o una gasa humida per realitzar la higiene;
  •  Desprès de l’aparició de les primeres dents: neteja bucal introduint el raspall de dents. Elements a tenir en compte per la neteja de les dents i de la boca:
  •  Raspallar les dents amb regularitat, fins arribar als 3 rentats al dia, desprès de l’esmorzar, el dinar i el sopar. La neteja amb el raspall ha de ser molt acurada intentant arribar a tots els racons de les dents i genives, amb moviments circulars, sense oblidar la llengua.
  • Introduir la pasta dental, el dentífric, amb fluor a partir dels 2 anys. No oblidem, que és molt poca la quantitat de dentífric que és necessita per cada rentat.
  •  Utilitzar el fil dental quan les dents comencin a tocar-se’n.
  • Els col·lutoris només s’han d’utilitzar si són necessaris i per consell del pediatre/a i de l’odontòleg/a.
  • A partir del primer any, s’han de fer revisions periòdiques a l’odontòleg/a.

Hem d’aprofitar el fet que per als nostres fills i filles durant les primeres etapes de la seva vida, nosaltres som el model a seguir per tenir especial cura de la nostra boca i transmetre’ls uns bons hàbits higiènics i alimentaris. Així, el ratolí Pérez es sentirà molt i molt orgullós de les dents dels nostres nens i nenes i dels seus pares i mares.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.