ERC torna a guanyar les eleccions al districte de Sants-Montjuïc, seguits per PSC i En Comú Podem

Mesa electoral al centre de votació Escola SEAT

Text: Vanesa Alemán, Fotografia: Alejandro Flores.

Un dia després de les eleccions generals, Barcelona s’ha llevat pintada de groc i vermell, principalment. La majoria de barcelonins i barcelonines han delegat el seu vot a la formació d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i al Partit Socialista de Catalunya (PSC). A Sants-Montjuïc, en la mateixa línia que la resta de la ciutat, les dues forces més votades han estat ERC amb un total de 20.074 vots (un 22,7%) seguit del PSC amb 18.189 votants (20,5%). La tercera i quarta força política han estat En Comú Podem amb un total de 15.679 vots (17,7%) i Junts Per Catalunya amb 9.136 votants (10,3%), respectivament, finalment en cinquena posició trobem a la CUP amb 6.854 vots (7,7 %). Els partits de dreta no han aconseguit convèncer gaire als veïns i veïnes del districte, el Partit Popular se situa en sisena posició amb 6.597 votants (7,5%), Ciutadans, en la setena posició aglutina 4.634 vots (5,2%) i finalment, la formació d’ultradreta, Vox es situa al darrere de Ciutadans amb un total de 4.147 votants (4,7%).

Pel que fa a la participació de Sants-Montjuïc, ha estat d’un 71,22%. El nombre de votants ha baixat 4 punts respecte les anteriors eleccions del 28 d’abril, on la participació va assolir un 76,18% dels cens electoral.

A la resta de districtes, les dues formacions més votades també han estat ERC i PSC, tot i que de diferent manera si es comparen amb les eleccions d’abril. El PSC ha guanyat tan sols en tres districtes (Ciutat Vella, Nou Barris i Horta-Guinardó) mentre que ERC ha aconseguit guanyar a sis districtes (Sant Andreu, Sant Martí, Eixample, Gràcia, Les Corts i Sants-Montjuïc), dos d’ells abans socialistes. Sarrià-Sant Gervasi ha estat l’únic partit on JXCAT ha sortit guanyador.

Mesa electoral al centre de votació Escola SEAT

Als anteriors comicis electorals, el PSC va guanyar a cinc districtes de Barcelona (Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí i Ciutat Vella) mentre que ERC va aconseguir el suport dels altres cinc districtes de la ciutat (Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Eixample, Les Corts i Sants-Montjuïc). D’aquesta forma, la població barcelonina va mostrar que principalment es troba dividida en dues formacions. Amb els resultats de les eleccions celebrades ahir, es comprova que el panorama actual ha canviat en favor del partit groc.  

Pel que fa a la participació de tots els districtes de la ciutat, es pot veure una baixada considerable respecte a les eleccions del passat mes d’abril. Els districte de Barcelona on més gent ha votat ha sigut Les Corts amb un 78,9% de participació mentre que Ciutat Vella se situa com el districte on menys gent ha votat amb un 59,13%. A l’abril, els districtes amb més i amb menys participació van ser els mateixos. Tot i això, els percentatges eren superiors: a Ciutat Vella un 64,95% i a Les Corts un 83,26%.

Resumint aquestes dades, a la ciutat de Barcelona el partit més votat ha estat ERC aconseguint un total de 172.180 vots (un 20,9%) seguit del PSC amb 163.791 vots (un 19,9%). El partit que ha aconseguit fer-se amb la tercera posició ha estat En Comú Podem amb 128.525 vots (un 15,6%) i la quarta posició l’assoleix Junts Per Catalunya, qui va aconseguir 102.041 vots (12,4%).

Mesa electoral al centre de votació Escola SEAT

D’aquesta manera, Barcelona és pràcticament un reflex d’allò que ha passat a Catalunya, on ERC ha estat el partit guanyador aconseguint 13 escons en tot el territori català, amb un total de 869.934 vots. De molt a prop, el segueix el PSC amb 12 escons i 790.582 vots. A diferència de la ciutat comtal, a Catalunya la tercera i quarta força política s’han intercanviat els llocs. Junts Per Catalunya (JXCAT) es converteix, així, en la tercera força política del territori aconseguint 8 escons, o el que és igual, 527.375 vots. En Comú Podem (ECP) es queda a la quarta posició amb 7 escons i 546.733 votants. Així, tot i que els comuns han rebut més vots, treuen un escó menys que JXCAT degut a la llei electoral.

Igual que ha passat a la ciutat comtal, la participació a la resta de Catalunya també ha estat més baixa que a les anteriors, tot i que no tant pronunciada. Amb un descens de 2,4 punts s’ha situat en el 72,18%.

En tan sols 4 anys, els ciutadans i ciutadanes han estat cridats a les urnes fins a quatre cops. Ara tan sols queda esperar i veure els possibles pactes per aconseguir un clar objectiu: formar govern en els pròxims mesos.

Col·legi electoral Escola SEAT

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.