Barcelona en Comú torna al govern en solitari després del trencament amb el PSC

El 12 de novembre Barcelona en Comú va fer públic el trencament de la formació de pacte de govern amb el PSC. A partir d’ara, el govern de l’Ajuntament de Barcelona complirà el que queda de mandat en solitari i, per tant, haurà de buscar acords amb altres partits polítics de l’oposició.

El motiu pel qual s’ha decidit trencar el pacte ha estat pel suport per part del PSOE, i del PSC, a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució de 1978. “És cert que intentem protegir la ciutat del marc de la política catalana, però també defensem l’autogovern i l’autodeterminació de la Generalitat de Catalunya. I amb el 155 l’autonomia desapareix i acaba, fins i tot, amb líders polítics de la societat civil empresonats. A Barcelona cap regidor s’ha mostrat en contra de l’aplicació de l’article ni s’ha desmarcat, i això crea malestar dins l’organització i, finalment, trencar el pacte”, explicava Laura Pérez, regidora de Barcelona en Comú.

A la consulta van participar 3.800 persones, i el resultat va ser favorable a la ruptura del pacte amb 2.059 vots a favor, 1.736 vots en contra, i 5 vots en blanc. “Des del PSC considerem que ha estat un error històric, ja que afectarà negativament a la ciutat de Barcelona. S’ha demostrat que aquest pacte de govern funcionava, i Barcelona en Comú ja ha trencat dos cops el seu compromís amb la ciutat”, comentava Montserrat Ballarín, regidora del partit socialista.

Pérez: “És insostenible continuar un pacte amb un partit que recolza la repressió”

El cessament dels quatre regidors i els dos comissionats del grup municipal del PSC suposa diferents canvis en el cartipàs de l’ajuntament barceloní. La regidoria de Comerç i Mercats, que fins ara portava Montserrat Ballarín, passarà a mans d’Agustí Colom, qui també s’encarrega de Turisme.

La majoria de funcions que duia a terme Jaume Collboni, exsegon tinent, han passat a ser càrrec de Gerardo Pisarello, mà dreta de l’alcaldessa i primer tinent.

Carmén Andrés, qui portava la regidoria d’Infància, Joventut i Gent Gran, ha estat substituïda per Laia Ortiz en Gent Gran i per Miquel Àngel Essomba en Infància i Juventut. La regidoria d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, encapçalada pel socialista Daniel Mòdol, actualment està en mans de Janet Sanz i Josep Maria Montaner. El comissionat de cultura, Xavier Marcé, i el d’esports, David Escudé, han estat substituïts per Joan Subirats i Marta Carranza, respectivament.

El pacte de formació es va aprovar el maig de 2016, quan els quatre regidors del PSC es van afegir per formar part del govern establert per Barcelona en Comú, que comptava amb onze regidors, amb l’objectiu de repartir d’una manera més còmode la feina. “En aquest món on tot és un embolic, és important separar els diferents àmbits i tenir molt clar quin és el govern de cada lloc. Sobretot en una ciutat tan gran com Barcelona, que mereix tenir un govern tan ampli com sigui possible. Es va arribar a 15 regidors, que és millor que 11”, expressava la regidora del PSC. Pérez, en canvi, explicava que “és insostenible continuar un pacte amb un partit que recolza la repressió i amb el que no es comparteixen els mateixos valors democràtics”, però també remarcava que “tenen molt clar que no buscaran un pacte de govern amb el sector independentista o amb els que han recolzat la Declaració Unilateral d’Independència (DUI).”

Ballarín: “No els hi és còmode tenir de soci de govern un partit amb el qual està competint electoralment”

Ballarín va afegir que des del partit socialista valoren aquest acte com un tacticisme partidista, argumentant que als comuns, ara que s’acosten unes eleccions autonòmiques, “no els hi és còmode tenir de soci de govern un partit amb el qual està competint electoralment”.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.