Ajuntament i Generalitat pacten l’arribada del metro a La Marina

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, han mantingut aquest matí la primera reunió de treball, que ha donat lloc a un acord per l’arribada del metro a La Marina.

Especificamen Ajuntament i Generalitat han acordat coresponsabilitzar-se per fer l’arribada del metro a La Marina. L’acord polític preveu que les dues administracions participaran en el finançament d’aquesta infraestructura pendent i han acordat que el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, treballarà la proposta concreta amb l’executiu municipal en els propers dies. Ada Colau ha explicat que per fer-ho possible caldrà treballar també amb un acord pressupostaria a nivell municipal i ha agraït explícitament la predisposició mostrada pel president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, així com també de la resta dels grups municipals, que en les últimes hores han expressat la necessitat de fer arribar el metro als barris de la Marina. “Si estem tots d’acord, fem-ho possible”… “Si és per mi, estic disposada a corresponsabilitzar-me en un 50%”, ha dit Colau.

Per la seva banda la ‘consellera’ de Presidència, Neus Munté, ha afirmat: “Ha estat una reunió amb molt contingut, amb cordialitat i amb resultats concrets”, a temps que ha repassat els acords que ja havia anunciat Colau. Igualment ha confirmat que la Generalitat reprendrà les obres del metro que ha d’arribar a la Zona Franca y que l’ajuntament serà qui triï el traçat de la unió dels tramvies”.

L’alcaldessa de Barcelona ha destacat que la primera reunió amb el president de la Generalitat ha sigut “útil i fructífera”, amb acords molt importants per la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, s’han emplaçat a una propera visita del president Puigdemont a l’Ajuntament de Barcelona, on serà rebut per la Corporació Municipal, amb l’objectiu de seguir treballat per la coordinació institucional de les dues administracions.

Aquí us deixem un resum de la resta d’acords assolits

Tramvia. Ajuntament i Generalitat han acordat que properament se signarà un protocol d’acord entre les dues administracions per fer possible la connexió de les xarxes del Trambaix i el Trambesòs. El traçat de la connexió vindrà determinat pels estudis tècnics que ja estan encarregats i en fase de finalització i la decisió correspon a l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa ha destacat que la reunió mantinguda amb el president Artur Mas l’any passat va servir per explicitar l’acord per la connexió del tramvia i que ara es fa un pas més decisiu per fer possible aquest objectiu, amb la propera signatura d’un protocol entre les dues administracions.

Reconeixement del deute. Ada Colau ha fet una reconeixement a la bona feina que s’ha fet en els últims mesos per avançar en el reconeixement del deute financer de la Generalitat amb la Generalitat, que en aquests moments ha xifrat a l’entorn de 100 milions d’euros. En aquest sentit, Colau i Puigdemont han acordat reactivar de nou la Comissió Mixta entre les dues administracions per seguir avançant en aquesta direcció, establir un calendari de retorn i afrontar també la recuperació de les aportacions del Govern català en els consorcis entre les dues administracions. Entre 2001 i 2015 es calcula que la Generalitat ha reduït les seves aportacions a l’entorn d’un 30 milions d’euros anuals. Es tracta de consorcis que són claus per serveis bàsics en matèria de serveis socials, educació, sanitat i habitatge.

T-Mobilitat. Ajuntament i Generalitat han acordat tirar endavant el projecte de la T-Mobilitat i crear un Comissionat que s’encarregarà d’implementar aquesta iniciativa, amb l’objectiu de garantir també la participació dels operadors i la seva governança 100% pública. L’elecció del Comissionat també serà acordada per les dues administracions.

Unitat d’acció. Ada Colau i Carles Puigdemont han acordat unitat d’acció davant l’Estat per reclamar les actuacions i inversions necessàries a la ciutat, com ara la Sagrera, Rodalies i la B-23. Es demanarà conjuntament una reunió amb el nou Govern de l’Estat per tal que les inversions necessàries es puguin reactivar de forma immediata. Colau ha dit que algunes d’elles es troben aturades de forma inexplicable i ha posat d’exemple la Sagrera, on l’Estat diu que té els diners per seguir amb els treballs però, en canvi, les obres no avancen.

Pla de Barris. L’alcaldessa de Barcelona ha plantejat al president de la Generalitat el projecte del Pla de Barris que impulsa la ciutat amb l’objectiu de lluitar contra les desigualtats. Colau ha expressat la necessitat que aquest pla, que ha de ser d’escala metropolitana, compti també amb el suport de la Generalitat. El Pla de Barris preveu una inversió de 150 milions en els transcurs de l’actual mandat.

Seguretat. Ada Colau i Carles Puigdemont han acordat seguir treballant i reforçar la coordinació en matèria de seguretat a la ciutat.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.