L’Engranatge s’ha reivindicat aquest Nadal amb un pessebre

L'Engranatge: Ateneu Popular La Marina Zona Franca

Aquest Nadal, com qualsevol altre, està lligat a una sèrie de tòpics tradicionals que ens continuen acompanyant més enllà del temps i de les nostres idees personals. Un d’aquests tòpics emblemàtics de l’època nadalenca és, sense dubte, el pessebre, entès com l’escenificació del naixement de Jesús al Betlem, amb la verge Maria i Sant Josep, els tres reis d’Orient arribant a veure’l i una tirallonga de personatges complementaris com els pastors. L’Engranatge: Ateneu Popular La Marina Zona Franca ha decidit enguany donar-li la volta al sentit del pessebre tradicional, atorgant-li un caràcter reivindicatiu que pretén il·lustrar les diferents potes de la societat.

El pintor Josep Maria Torres ha estat el coordinador d’aquest projecte i assegura que s’ha limitat a conduir les idees conjuntes que han sorgit dels seus companys de l’Engranatge, on assisteix de forma quasi diària. “El pessebre tradicional ens crea uns sentiments de cohesió i ajuda, molt vinculat al Nadal, que no només n’és present a aquest projecte, sinó que n’és la base”. “Tal com succeeix al pessebre tradicional, hi ha uns que carreguen i que s’aprofiten de les circumstàncies, un sector que pateix aquest abús i una majoria que actua  amb indiferència”, afegeix. Com passa amb Jesús i la seva família, hi ha moltes persones que es troben en l’actualitat en una situació molt complicada perquè han estat desnonats, a causa de l’abús dels poderosos, que havent estat els promotors de la injustícia, són els que menys la pateixen. Davant d’això, Torres i el seu equip han situat com a grups d’acció social  solidaris amb els més perjudicats, a l’Assemblea 15 M La Marina – ZF, l’Engranatge, el grup de PAH  del barri i la població que surt a reivindicar-se per les retallades, com són els treballadors de la salut pública.

La tradicional figura del caganer apareix múltiples vegades com a representació de les figures públiques de l’Estat espanyol, tal com mostra la galeria amb la imatge de Mariano Rajoy. “Tots podem ficar la pota, però aquells que tenen una responsabilitat pública han d’assumir aquesta càrrega i es converteixen en caganers d’espectacle”, assegura. A més, hi ha representats uns porquets, que són els que més pateixen i un ramat d’ovelles que estan mirant la tele i que simbolitzen la població que actua amb passivitat davant d’aquesta crua realitat.

Inaugurat el passat 21 de desembre, el pessebre estarà present a la seu de l’Engranatge fins al 1 de febrer. 

 

 

 

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.