L’increment d’agressions homòfobes mobilitza el veïnat

L’assassinat homòfob d’en Samuel Luíz a principis de juliol a la localitat gallega d’A Coruña va consternar-nos a tots. Però la letal pallissa no ha estat més que el punt àlgid d’un seguit d’abusos que s’han anat succeint d’una manera alarmant.

A Catalunya, l’Observatori contra la Homofòbia (OCH) ha comptabilitzat en el que va d’any més de 150 agressions per motius d’identitat sexual o de gènere, una xifra que ja supera notablement les 134 que es comptabilitzaven per les mateixes dates al 2020, quan es va tancar amb un registre de 189 agressions.

Només aquest mes d’agost l’Observatori n’ha informat de 17, entre els quals una agressió física, quatre de verbals i dues amenaces. A la resta de l’estat espanyol la situació no és gaire millor. Entre els casos que més commoció han causat hi són el de Jaen, on un home va ser colpejat i llançat a una font a crits de “aquí no queremos maricones” o l’amenaça amb navalla a un menor a València mentre li deien “te mataremos, maricón”.

Tanmateix, no tots els incidents es denuncien i queden enregistrats com a casos d’agressions, perquè no passen de les paraules. Al nostre barri, els protagonistes ens poden explicar casos de diversa consideració i “baixa intensitat”:

  • El Bru: “treballant de cambrer, un client al que no havia pogut encara atendre em va començar a insultar dient-me “maricón de mierda”. Per sort les meves companyes i la resta de clients van reaccionar-hi, i el client va haver de marxar”.
  • La Lorena: “Fa poc estava a un basar buscant una bandera per l’Orgull i vaig demanar al dependent si en tenia. Un home que estava allà em va començar a cridar que últimament només hi ha “maricones y bolleras” i que segons ell ens carregaríem la humanitat.
  • La Judit: “Anava amb unes amigues i un grupet de nenes d’uns quinze anys van insultar la meva amiga per ser transsexual. Sense nosaltres haver-hi fet res, la van mirar, es van posar a riure-se’n i van començar a insultar-la dient que era una transformer”.

Tot plegat indigna i deixa impotents les persones d’aquest col·lectiu, però també els provoca autocensura per por de patir agressions violentes. La Marina, el nostre barri i molts dels nostres veïns tampoc no escapen d’aquest clima d’intolerància. Conscients d’un fet d’agressió física constatat a la zona, la reacció no es va fer esperar.

El 13 de juliol, la plaça Marina acollia prop d’un centenar de persones, convocades per l’Ateneu l’Engranatge, en rebuig i protesta per una agressió a un grup de joves a les immediacions del Skateparc de la Plaça del Moviment Obrer, a la porta firal. En identificar-los com homosexuals, un home que hi passava va agredir-los amb insults i cops per després fugir. 

Amb la lectura d’un manifest per part de l’Engranatge, i amb el clam de “cap agressió sense resposta”  moltes persones van mostrar el seu rebuig a aquesta mena de conductes, el suport a les víctimes i el caràcter reivindicatiu del barri davant les agressions per motiu de gènere, sexuals, de raça o qualsevol altre tipus de discriminació.

Persones tant del col·lectiu LGTBIQ+ com que no hi pertanyen i de totes les edats es van apropar a la concentració, moltes lluint algun element amb la bandera arc iris i pancartes reivindicatives.

El regidor del Districte, Marc Serra, es va apropar a la concentració: “estem fent seguiment d’aquest cas en qüestió, sabem que les tres persones agredides no van patir lesions greus, però volem que la denúncia quedi registrada, es pugui trobar l’agressor i no quedi impune una agressió d’aquest tipus”. “Només que n’hi hagi una agressió als nostres barris, mereix una resposta, com la d’avui”.

Així també la consellera Lourdes Vidrier d’ERC, va participar a la concentració. “Just estàvem treballant sobre el tema quan ha sortit aquesta notícia tan trista, i al plenari hem presentat una proposta perquè hi hagi punts de suport al col·lectiu en cas d’agressió. Hi haurem de seguir treballant”, ha manifestat.

Finalment, després de l’acte van parlar amb joves, membres del col·lectiu que rep les agressions, i tots coincidien en la influència que està tenint el discurs d’odi de l’extrema dreta de partits com VOX en l’augment de la violència.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.